Nieuws

Recordaantal aanmeldingen cybercrisisoefening OZON 2023

De tweejaarlijkse sectorbrede cybercrisisoefening OZON heeft met 81 aanmeldingen een record bereikt. De meeste aanmeldingen (28) komen uit het mbo. “Het is goed om te zien dat er vanuit de hele sector steeds meer animo is om te oefenen hoe op een cybercrisis te reageren.” OZON vindt plaats in maart 2023.
OZON aanmeldingen 2023

Dubbel record

Niet eerder waren er zoveel aanmeldingen voor de cybercrisisoefening die voor het eerst in 2016 plaatsvond. “Bij iedere oefening doen er meer instellingen mee”, zegt Charlie van Genuchten, projectleider OZON bij SURF. Van 27 in 2016 naar 45 in 2018 en 65 in 2021. Voor de oefening in 2023 zien we dat mbo-instellingen het overgrote deel vormen, iets wat eerder niet het geval was, een dubbel record dus.

Ondersteuning voor mbo via het programma Cyberveiligheid mbo

De toename vanuit het mbo komt mede door het programma Cyberveiligheid mbo. Dit is het door OCW gesubsidieerde sectorplan van het mbo om de digitale weerbaarheid van de mbo-instellingen te verhogen. Vanuit dit programma is de deelname aan OZON gestimuleerd en ondersteunt MBO Digitaal de mbo-instellingen op het gebied van het uitwerken van het instellingsscenario. Een aantal mbo-instellingen deed overigens ook al mee aan eerdere edities van OZON. Ook hebben universiteiten, hbo-instellingen, umc’s en andere bij SURF aangesloten organisaties, zich weer aangemeld voor de editie van 2023. 

Het belang van oefenen

Charlie: “Het is niet langer de vraag óf je als instelling gehackt wordt, maar wanneer. En dan kun je maar beter voorbereid zijn. Tijdens de oefening simuleren we allerlei aspecten van een cyberaanval. Denk aan infecties in het instellingsnetwerk, (social)media-aandacht, contact met de hacker, vragen van studenten en medewerkers en berichten van dienstaanbieders. IT'ers, bestuurders, communicatiemedewerkers en andere deelnemers moeten hierop reageren om de schade te herstellen of te beperken. Zo kun je oefenen en nagaan in hoeverre je als instelling bent voorbereid op een cybercrisis.”

Kijk het filmpje van cybercrisisoefening OZON 2021.