Nieuws

Rekencluster bewijst veelzijdige inzetbaarheid na upgrade

Om de inzetbaarheid voor verschillende onderzoeksinitiatieven te verbreden en te versterken, heeft SURF een deel van zijn dataprocessing opgewaardeerd. Naast vele wetenschappelijke toepassingen voor high-performance computing (HPC), datamanagement en -opslag, ondersteunen wij hiermee ook het rekenwerk dat wordt ingezet bij de bestrijding van het coronavirus.
SURF's geavanceerde ICT-infrastructuur in het datacenter

Binnen SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo's, umc's en onderzoeksinstellingen samen door gebruik te maken van de best mogelijke digitale diensten, via het stimuleren van kennisdeling en innovatie. Onderzoekers genereren daarbij steeds meer data of maken gebruik van bestaande (open) data. Hierbij komt de behoefte aan onbeperkte en gebruiksvriendelijke toegang tot veilige en goed geïntegreerde data-, computer- en netwerkfaciliteiten steeds vaker tot uiting.

Upgrade

Om ook in de toekomst aan deze groeiende behoefte te kunnen voldoen, breidt SURF regelmatig zijn ICT-infrastructuur uit of vervangt deze. De meest recente uitbreiding van de apparatuur is begin 2020 besteld en in de afgelopen weken geïnstalleerd. De upgrade is gebaseerd op 107 Dell R7515 servers, die tweede generatie AMD EPYC-processoren hosten. Samen leveren ze 6848 compute cores, 60 terabyte RAM en 748 terabyte NVMe scratch disks.

COVID-19 onderzoek

Peter Michielse, CTO van SURFsara: "Uiteraard faciliteren wij met de nieuwe apparatuur wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Voor COVID-19-gerelateerd onderzoek werkt SURF ondertussen samen met NWO aan een snelle toegang tot de SURF-faciliteiten. Daarnaast testen we, voordat we nieuwe apparatuur aan onze productieomgeving toevoegen, hardware en software via initiatieven als Folding@Home, dat ook het COVID-19-onderzoek ondersteunt.”

De corona-gerelateerde rekeninspanningen op de rekenclusters van SURF sluiten aan bij andere initiatieven, zoals die van het Nikhef, het Nederlands Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica. Buiten Nederland zien we vergelijkbare activiteiten. Om de pandemie te bestrijden, stelt CERN bijvoorbeeld haar laboratorium voor deeltjesfysica en expertise ter beschikking.

Uiteraard faciliteren wij met de nieuwe apparatuur wetenschappelijk onderzoek in Nederland.
Peter Michielse