Nieuws

Research Support Champions 2023: Silvie van Dam, Susan Berentsen en Anne Mickan

Tijdens de SURF Research Day op 23 mei zijn voor de derde keer de Research Support Champion Awards uitgereikt. De awards gaan naar Silvie van Dam voor haar verbindende kwaliteiten, Susan Berentsen als pionier in onderzoeksintegriteit en Anne Mickan voor haar uitmuntende onderzoeksondersteuning. Henk van den Hoogen krijgt een Lifetime Achievement Award voor zijn baanbrekende bijdrage aan researchdatamanagement.
SURF Research Support Champions Awards 2023 - groepsfoto van de winnaars

De winnaars van de Research Support Champion Awards 2023: Silvie van Dam, Susan Berentsen en Anne Mickan

Bijzondere inzet voor research support

SURF wil met de awards eer bewijzen aan onderzoeksondersteuners die een grote toegevoegde waarde hebben voor het onderzoek aan hun instelling en daarbuiten. Voor de awards van 2023 kon iedereen kandidaten nomineren. De jury kreeg dertien inzendingen binnen en had de taak om daar de drie beste onderzoeksondersteuners uit te kiezen. Uiteindelijk viel de keuze op:

Silvie van Dam

Ron Augustus en Silvie van Dam de winnaar

Silvie van Dam met juryvoorzitter Ron Augustus

Manager Research Development and Support Office en Senior Research Policy Advisor, TU/e
“Silvie ziet oplossingen waar anderen problemen zien. Ze is een verbinder die meedenkt en veel werk achter de schermen verricht. Dit is precies het soort werk dat impact heeft maar vaak onopgemerkt blijft.”

Lees meer over Silvie van Dam

Susan Berentsen

SURF Research Support Champions Awards 2023 - Susan Berentsen ontvangt de award

Susan Berentsen en juryvoorzitter Ron Augustus

Docent HBO Verpleegkunde en onderzoeker, Hogeschool Arnhem en Nijmegen
“Met haar enthousiasme en gedrevenheid maakt Susan het onderwerp onderzoeksintegriteit praktisch en hanteerbaar. Waardoor collega’s het onderwerp ook omarmen.”

Lees meer over Susan Berentsen

Anne Mickan

SURF Research Support Champions Awards 2023 - Anne Mickan ontvangt award

Anne Mickan met juryvoorzitter Ron Augustus

Research Software Engineer, Radboudumc
“Anne is een veelzijdig research software engineer die heel veel technische problemen van onderzoekers weet op te lossen. Daarnaast laat ze onderzoekers duidelijk de meerwaarde zien van het werken op een gemeenschappelijk platform."


Lees meer over Anne Mickan

Lifetime Achievement Award voor Henk van den Hoogen

SURF Research Support Champions Awards 2023 - Henk van den Hoogen met de award

Henk van den Hoogen

Naast de drie “reguliere” awards reikt de jury dit jaar ook een Life Time Achievement Award uit. Die gaat naar Henk van den Hoogen, programmamanager Research Data Management aan Maastricht University. Hij krijgt de award voor zijn baanbrekende bijdrage aan research data management, gedurende zijn hele carrière. Hij heeft dit vakgebied echt op de kaart gezet, en speelde een vitale rol bij onder andere de totstandkoming van de landelijke ORCID-campagne, de special interest group Research Support en het Coördinatiepunt Research Impact van de UKB.

Over de SURF Research Support Champions

Onmisbaar

De SURF Research Support Champions hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor de ondersteuning van onderzoek binnen hun instelling en het vak van research support in het algemeen. Onderzoekers staan vaak in de schijnwerpers, maar ondersteuners zijn even onmisbaar voor wetenschappelijke resultaten van hoge kwaliteit. Met deze prijs wil SURF onderzoekondersteuners bij instellingen een platform geven en anderen inspireren.

Ondersteuning bij researchdatamanagement en ict

Onder onderzoekondersteuners verstaat SURF in het kader van deze prijs iedereen die onderzoekers ondersteunt op het gebied van researchdatamanagement en ict. Bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata, maar ook bij softwareontwikkeling en advies over onderzoekstoepassingen. Bijvoorbeeld datastewards, ict'ers, bibliotheekmedewerkers of onderzoeksassistenten.

Voorgedragen door collega’s

De kandidaten zijn voorgedragen door hun collega's, door onderzoekers en door leidinggevenden. Bij de beoordeling van de inzendingen is gekeken naar de kwaliteit van de ondersteuning, de manier waarop de genomineerden de behoeften van onderzoekers verbinden met onderzoekondersteuning, en de impact van hun werk. De inzendingen die de jury ontving, waren uitgebreid en enthousiast onderbouwd.

De jury van de SURF Research Support Champions 2023 bestond uit:

  • Ron Augustus, chief innovation officer SURF (juryvoorzitter)
  • Anna Roodhof, bestuurslid Promovendi Netwerk Nederland
  • Joris van Eijnatten, directeur Netherlands eScience Center
  • Serkan Girgin, hoofd expertisecentrum big geodata science bij Universiteit Twente- Research Support Champion 2022
  • Sarah Coombs, adviseur research support bij Saxion – Research Support Champion 2022
  • Michèle Huijberts, informatiearchitect radiologie research bij UMC Leiden - Research Support Champion 2022

Meer informatie