Nieuws

Ruim 4000 leermaterialen over anatomie vrij hergebruiken via edusources

Vaak kan beeldmateriaal voor anatomie-onderwijs niet hergebruikt worden, omdat het materiaal auteursrechtelijk is beschermd. Het project AnatomyTOOL brengt hier verandering in en biedt een ruime collectie anatomische beeld- en leermaterialen die te delen en hergebruiken zijn. Deze worden ontsloten via edusources.
AnatomyTOOL

4000 anatomische leermaterialen

AnatomyTOOL is een platform voor open anatomie leermaterialen. Hier kunnen docenten anatomie, studenten en het algemene publiek leer- en beeldmaterialen vinden zoals; anatomische tekeningen, 3D modellen van anatomische structuren in de volwassen situatie, 3D reconstructies van humane embryonale ontwikkelingsstadia, 3D visualisaties gebaseerd op klinische CT/MRI's, video's, operatie-en dissectiefoto's, tutorials en leer/oefenquizzen. Op AnatomyTOOL zijn inmiddels zo’n 2900 open anatomische afbeeldingen, 200 3D-modellen en 1100 oefenvragen beschikbaar. De leermaterialen zijn ook te vinden op edusources, het platform voor digitale leermaterialen van SURF.

Samenwerkingsproject AnatomyTOOL

Beeldmateriaal voor anatomie-onderwijs is essentieel, maar de meeste bestaande beeldmaterialen zijn niet open (met een licentie die hergebruik toestaat) beschikbaar. Dit is een belemmering voor het delen en hergebruiken van leermaterialen in het onderwijs en voor de toegang van studenten tot deze leermaterialen. Om dit probleem aan te pakken hebben het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Leiden en de Universiteit van Maastricht een projectvoorstel geschreven voor de stimuleringsregeling Open en online onderwijs. Ook de Universiteiten van Amsterdam, Gent, Groningen, Hasselt, Leuven én de Nederlandse Vereniging van Anatomen droegen bij en steunden het project. Met de subsidie hebben zij wereldwijd bestaande open anatomie leermaterialen verzameld en nieuwe leermaterialen ontwikkeld die zij ontsluiten via een eigen AntomyTOOL website én via edusources.

Meer informatie

Bekijk de leer- en beeldmaterialen van de AnatomyTOOL op edusources.nl of via hun eigen website. Of lees meer over de ontwikkeling van het project open anatomie leermaterialen.