Nieuws

Samenscholen of verslonden worden: we moeten afspraken maken over open standaarden

Tijdens de SURF Onderwijsdagen 2019 gaf Christien Bok (impulsmanager Onderwijs bij SURF) een keynote waarin ze het hoger onderwijs opriep om snel afspraken te maken over open standaarden. Om te voorkomen dat we verslonden worden door de grote platformen en de Big Five.
Christien Bok keynote OWD

Platformen worden steeds machtiger...

Platforms zoals Booking.com en Airbnb spelen een steeds grotere rol in samenbrengen van vraag en aanbod. Dat maakt platforms ook machtig, evenals de Big Five (Apple, Facebook, Google, Amazon, Microsoft), waar die platformen draaien: ze kunnen hun eigen voorwaarden stellen en ze beschikken over eindeloze hoeveelheden gebruikersdata. Dat brengt de vrijheid en privacy van consumenten in het gedrang, maar ook andere publieke waarden, zoals betrouwbaarheid, transparantie en democratische controle.

...ook in het onderwijs

Dit speelt niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in het onderwijs, waar bijvoorbeeld grote MOOC-platformen als Coursera en EdX actief zijn. En waar ook de Big Five zich direct op de gebruikers richten, via Google Suite for Education of Microsoft Education.

Onderwijs moet publieke waarden beschermen via open standaarden

Al die platformen en de Big Five zijn bepaald geen non-profitinstellingen, dus als onderwijs moeten we zelf opstaan om onze publieke waarden te beschermen. We hebben daarvoor open standaarden nodig: standaarden die het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen platformen, zodat je niet gebonden bent aan 1 platform. Zo voorkomen we dat platformen de macht overnemen (vendor lock-in).

Vaart maken

We moeten in het hoger onderwijs dus snel afspraken gaan maken over open standaarden, en daar moeten we vaart mee maken. We moeten dus samenscholen, om te voorkomen dat we verslonden worden.