News

Samenwerking rond groene informatietechnologie: Energiebesparing voor wetenschappelijke berekeningen

Een samenwerkingsteam van onderzoekers van de Radboud Universiteit, IBM en SURF werkt samen aan een gesubsidieerd project om de energiereductie van wetenschappelijke berekeningen te kwantificeren op bijna commerciële neuromorfische/AI-hardware van IBM. Dit is een mooi voorbeeld van hoe SURF Innovation Lab samenwerkt met verschillende partners.
Chip illustration

Samenwerken met SURF Lab is eenvoudig

Het Open Innovatielab van SURF werkt momenteel samen met diverse partijen aan verschillende technologische innovatieprojecten. Samenwerking, transdisciplinaire aanpak en experimenteren staan hierbij centraal. "SURF's Lab staat altijd open voor mogelijke nieuwe samenwerkingen", zegt Program Lead Sagar Dolas. "We maken het onderzoeksgroepen makkelijk om met ons samen te werken, door af te stappen van lange plannings- en goedkeuringsperiodes. Dit huidige project met de Radboud Universiteit is een goed voorbeeld van deze manier van werken. We proberen flexibel te zijn en starten samenwerkingen als het bij ons past, omdat we willen engageren en inspireren. We willen zo inclusief mogelijk zijn, door zowel met grotere als kleinere partners in zee te gaan."

Toename van het energieverbruik

De digitale informatietechnologie ontwikkelt zich in een adembenemend tempo, wat leidt tot een enorme toename van het energieverbruik, dat naar verwachting 7% van de mondiale elektrische energieproductie zal bereiken. De wetenschap speelt zelf een sleutelrol in deze ontwikkeling: De snelste supercomputer ter wereld heeft tegenwoordig een piekverbruik van ~30 MW, wat bijna gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van een stad van gemiddelde grootte.

Het potentieel van neuromorfisch wetenschappelijk computergebruik

Neuromorfisch computergebruik (waarbij de neurale structuur en werking van het menselijk brein wordt nagebootst) is een van de potentiële opties om delen van de bestaande wetenschappelijke berekeningen te vervangen. Deze samenwerking is gericht op het kwantificeren van de energiebesparing en het benchmarken van het potentieel van het hardwareplatform voor wetenschappelijk onderzoek. Het project heeft 30.000 euro voor 6 maanden toegekend gekregen binnen het Radboud Centrum voor Groene Informatietechnologie, dat momenteel wordt opgericht.

De rol van SURF

Het SURF Open Innovation Lab levert een bijdrage in natura en consultancy aan de partners uit dit consortium, om zo toegang te krijgen tot het cluster voor energiemeting dat speciaal voor dit soort gezamenlijke experimenten is gebouwd. Het team bestaat uit Johan Mentink, Johan Kwisthout, Theo Rasing en Sascha Caron van de Radboud Universiteit, plus Sagar Dolas (SURF) en Heike Riel (IBM Zürich).