News

Snellius een van de 6 groenste supercomputers ter wereld

De nationale supercomputer Snellius staat in de Green500 op plaats 6 en 84. Deze lijst met ’s werelds duurzaamste supercomputers wordt twee keer per jaar vastgesteld. In de TOP500, de lijst van snelste supercomputers, komt Snellius binnen op respectievelijk plaats 313 en 403. Snellius staat op twee plekken omdat het systeem uit meerdere delen bestaat.
Snellius

De TOP500 en Green500 zijn op 15 november bekendgemaakt tijdens de internationale supercomputing-conferentie SC21. Snellius heeft twee verschillende noteringen in de ranglijsten: een voor het deel met GPU-nodes en een voor het deel met CPU-nodes. Snellius is namelijk een ‘heterogeen’ systeem, met aan de ene kant CPU's (central processing units) en aan de andere kant de nieuwste generatie GPU's (graphics processing units), die onder andere zeer goed bruikbaar zijn voor machine learning. Hiermee kunnen we onze verschillende gebruikersgroepen optimaal bedienen.

14 biljard berekeningen per seconde

De nationale supercomputer is dan ook niet ontworpen om zo hoog mogelijk in de TOP500 te komen, maar om breed inzetbaar te zijn voor de wetenschap. Snellius is toegankelijk voor alle Nederlandse onderzoekers en wordt beheerd door SURF. Koningin Máxima heeft de supercomputer op 16 september officieel in gebruik gesteld. Het systeem wordt de komende jaren in fases uitgebreid en krijgt uiteindelijk een peak performance van 14 petaflop/s (oftewel 14 biljard berekeningen per seconde).

Energiezuinig

Voor SURF was een belangrijke vereiste voor de nieuwe supercomputer dat hij zo energiezuinig mogelijk moet zijn. De gebruikte waterkoelingstechnologie koelt het systeem af met zo’n 90%, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.

Na een aanbesteding koos SURF eind 2020 voor Lenovo om de nieuwe nationale supercomputer te bouwen. Hij wordt gebouwd op basis van Lenovo ThinkSystem servers met AMD EPYC™ processoren (de nieuwste generatie, 7H12, en een toekomstige generatie) en de nieuwste generatie NVIDIA GPU’s (A100).

De supercomputer is voor 18 miljoen euro gefinancierd door het ministerie van OCW (via NWO) en voor 2 miljoen euro uit eigen middelen van SURF.

Meer informatie: https://www.top500.org/

Green500 certificate