News

Studiedata, hoe denken studenten daarover?

Veel onderwijsinstellingen verzamelen en analyseren studiedata met als doel om toepassingen te bedenken die de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Maar wat willen studenten met (hun) studiedata? Daar bleek nog niet veel over bekend, daarom lanceerden we samen met Battle of Concepts de studentenchallenge: ‘Slim inzetten van studiedata’.
Student wordt begeleid in zijn werk

Slim inzetten van studiedata

Het doel van deze challenge voor studenten is tweeledig. Enerzijds willen we studenten bewustmaken van de mogelijkheden die er zijn om studiedata in te zetten in het onderwijs. Anderzijds dienen de ingediende voorstellen ter inspiratie: de beste voorstellen publiceren we in een inspiratiebundel, die hogeronderwijsinstellingen ontvangen in het voorjaar van 2022.

Wat houdt de challenge in?

Met ‘Slim inzetten van studiedata’ dagen we studenten in mbo, hbo en wo uit om antwoord te geven op vragen als:

  • Welke voor- én nadelen zie jij in het gebruik van studiedata?
  • Welke slimme toepassing(en) op basis van studiedata kun jij bedenken?
  • Wat gaat jou en je studiegenoten echt verder helpen?

De studenten doen hiervoor een kort onderzoek over het gebruik van studiedata met medestudenten. Ze schrijven een verslag van 4 A4'tjes waarin ze zo concreet mogelijk hun toepassing beschrijven waarmee studiedata het onderwijs kunnen verbeteren.

Studenten krijgen tot en met maandag 31 januari 2022 de tijd om deel te nemen. Ze maken kans op de hoofdprijs van 2.500 euro of andere geldprijzen. In de week van 15 maart 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt door de jury die bestaat uit: Iris Huis in ’t Veld (SURF), Bram Enning (aanvoerder Versnellingszone Studiedata, Hogeschool Leiden), Bart Rienties (Hoogleraar Open University), JaapJan Vroom (Deltion College) en Thomas van der Meer (ISO).  

Meer informatie

De volledige beschrijving van de challenge vind je op de website van Battle of Concepts. Hier kunnen studenten ook hun voorstel indienen.

Wijs je studenten op de challenge

Ken je studenten die enthousiast zijn over het onderwerp studiedata? Schroom dan niet om hen op deze challenge te wijzen! Of wil je de campagne ‘slim inzetten van Studiedata’ onder de aandacht brengen van jullie studenten? Download dan de toolkit met daarin korte kant-en-klare teksten voor sociale media en op maat gemaakt beeld.