News

Supersnelle en energiezuinige netwerktechnologie voor Nederland

De eerste bouwsteen met supersnelle 800 Gbit/s-netwerktechnologie arriveert binnenkort op het Science Park in Amsterdam. Deze router gaat een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een nieuw, supersnel netwerk. Om een idee te geven, een aansluiting op dit apparaat is meer dan 1000 keer sneller dan de internetaansluiting van een gemiddeld huishouden in Nederland.
Netwerk
“De router is een wereldprimeur en gebruikt tevens minder stroom per hoeveelheid data”.
Teamleider Big data innovatie Raymond Oonk van SURF

Groeiende vraag naar bandbreedte

Het onderwijs en onderzoek heeft een groeiende behoefte aan bandbreedte op het internet. We willen steeds meer en steeds groter wordende bestanden snel en veilig met elkaar delen. Het netwerk speelt hierin een cruciale rol. 

Deze router zal worden ingezet voor technologische testen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hoge snelheden. Vergelijkbare technologie zal in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van ons supersnelle netwerk.

Om de komende jaren voldoende bandbreedte te kunnen bieden, verkent SURF de op FP5 gebaseerde 800 Gbit/s-routingtechnologie van Nokia. We werken met Nokia's 7750 SR-1x router die 48 800 Gbit/s-verbindingen heeft waarop de Nederlandse ict-infrastructuur voor onderzoek en onderwijs wordt aangesloten.

Gigantische datastromen

In eerste instantie zetten SURF-engineers dit netwerk samen met Nikhef op en gaan ze de mogelijkheden ervan verkennen.

“Mijn verwachting is dat 800 Gbit/s de nieuwe gouden standaard gaat worden in netwerktechnologie".
Ict-architect Tristan Suerink van Nikhef

Een van de eerste potentiële toepassingen van deze nieuwe technologie is om de gigantische datastromen van en naar CERN in Genève ook in de toekomst te kunnen blijven bijbenen vanuit Nederland. Meetgegevens van deze experimenten worden vanuit Genève wereldwijd verspreid naar rekencentra, waaronder SURF en Nikhef in Amsterdam. De bestaande computernetwerken kunnen de toekomstige vloed aan data niet aan en dat ligt vooral aan de routers die data over het netwerk moeten verdelen.

“Met deze netwerkinnovatie zetten SURF en Nikhef de volgende stap richting de toekomst van supersnel, duurzaam internet en zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs in Nederland goed voorbereid zijn op wereldwijde ontwikkelingen. We delen de kennis die we opdoen met de rest van de gemeenschap".
Raymond Oonk, SURF

SURF en Nikhef in Amsterdam zijn een zogeheten Tier-1 knooppunt dat via NetherLight verbonden is met internationale rekeninfrastructuur rond CERN. De Nederlandse Tier-1 speelt daarmee een wezenlijke rol bij de verspreiding van de meetgegevens uit de experimenten in Genève naar onderzoekers.