Nieuws

SURF en Nikhef werken aan innovatief GPU rekencluster

Deze maand introduceert het SURF Open Innovation Lab (SOIL) een nieuw, experimenteel rekencluster op basis van AMD Radeon Instinct MI50 GPU-accelerators. Het cluster bestaat uit 6 servers die elk worden gevoed door 8 AMD GPUs. Deze servers, uniek in Nederland, zijn toegankelijk voor alle onderzoekers.
Grafische processoren van AMD

Versnellen

Sinds 2018 experimenteert SURF via een langdurige relatie met AMD met de meest geavanceerde technologieën van dit bedrijf. Het huidige project wordt bovendien uitgevoerd in samenwerking met het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef). Het cluster wordt gehost bij Nikhef en vormt het hart van deze nieuwe rekenkundige samenwerking in het experimenteel onderzoek.

“Een belangrijke doelstelling van SURF is het evalueren van nieuwe ict-concepten en technologieën om de bruikbaarheid en toepasbaarheid voor onderzoekers te bepalen,” aldus SURF IT-consultant Sagar Dolas. “Door te experimenteren met innovatieve technologieën ontdekken we nieuwe mogelijkheden om het onderzoek in Nederland te versnellen.” 

Win-win

“We zien dit als een win-win situatie voor alle betrokken partijen,” zegt Nikhef's IT-architect Tristan Suerink. “AMD ontvangt waardevolle feedback van real-world onderzoeksprojecten uit de wetenschappelijke wereld en leert tegelijkertijd wat de kritische eisen van onderzoekers zijn. Vanuit ons perspectief profiteren we van de toegevoegde waarde van innovatieve, op accelerators gebaseerde technologieën op onze workloads. Dankzij de prestaties van de AMD’s GPUs zijn wetenschappers in staat hun berekeningen te verbeteren.”

“Wij zijn verheugd dat AMD-accelerators, ontworpen om hoge prestatieniveaus te leveren,  SURF en het Nikhef-datacentrum lopend wetenschappelijk onderzoek binnen een open, flexibel ecosysteem kunnen ondersteunen,” aldus Brad Mccredie, Corporate Vice President, Data Center GPU and Accelerated Processing, AMD. “AMD Radeon Instinct, ondersteund door AMD’s open ecosystem software, biedt uitstekende prestaties op het gebied van wetenschappelijke workloads in een parallelle computerarchitectuur.”

Mooie kans

Grafische processoren zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de game-industrie waar snelle beeldverwerking essentieel is. Daarnaast worden GPUs steeds vaker gebruikt voor wetenschappelijke berekeningen, waaronder astronomie, deeltjesfysica en in andere, veeleisende onderzoeksprojecten.

SURF biedt toegang tot nationale computerfaciliteiten voor onderzoek en onderwijs in Nederland. “Wij zijn benieuwd hoe het Nederlandse onderzoek van AMD’s nieuwste GPUs kan profiteren. Het project, dat al een jaar in voorbereiding is, blijkt voor SURF een mooie kans om meer ervaring op te doen met verschillende computing methoden,” aldus Sagar Dolas. “Of het nu gaat om kunstmatig intelligentie of experimenteel onderzoek, we begrijpen dat er een kritische behoefte is om meer data te verwerken. We willen dit op een effectieve en duurzame manier doen en verwachten dat grafische processoren in de toekomst daarbij een belangrijke rol zullen spelen.”

Belangstelling

In de eerste weken van het project hebben Nikhef-onderzoekers al met het nieuwe cluster kennis gemaakt. Ze zijn betrokken bij het LHCb-deeltjesexperiment van CERN, dat vorige maand besloot te starten met grafische berekeningen en waarbij de technologie van AMD direct buiten de deur op de proef werd gesteld.

De verwachting is dat het gebruik van grafische berekeningen de komende jaren op grote schaal zal blijven evolueren in het wetenschappelijk onderzoek. “Hoewel er nog meer tests nodig zijn, hopen we een sprong voorwaarts te maken door dit experimentele cluster en de bijbehorende ondersteuning, inclusief training en workshops, aan te bieden,” vervolgt Sagar Dolas. “Vanuit de afdelingen astronomie, chemie en biologie zien we de belangstelling voor deze innovatieve aanpak snel toenemen. Deze grafische kaarten worden bijvoorbeeld gebruikt om methodes te ontwikkelen voor het sneller vinden van nieuwe COVID-19-medicijnen.”

Het nieuwe GPU-cluster staat nu open voor alle Nederlandse onderzoekers. Toegang kan worden aangevraagd via www.surf.nl/en/get-access-to-experimental-systems.