Nieuws

SURF Magazine-artikel: Research support blijvend noodzakelijk voor wetenschappelijk onderzoek

SURF zet research support in de spotlight; het is van groot belang voor de continuïteit van wetenschappelijk én praktijkgericht onderzoek. De afdeling is een belangrijke adviseur en ondersteuner waardoor onderzoekers kunnen doen waar zij goed in zijn: nieuw baanbrekend onderzoek.
Research support blijvend noodzakelijk voor wetenschappelijk onderzoek

Een wetenschapper wil nieuw baanbrekend onderzoek uitvoeren of bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken en verzamelt daarvoor een grote bak met data en datasets. Maar hoe sla je die gegevens volgens de voorschriften goed op? Zodat de privacy van de deelnemers aan het experiment beschermd is, andere onderzoekers ook nog wat aan de data hebben, de gegevens geanalyseerd worden en vervolgens niet kwijtraken in de opslag.

Bij universiteiten en hogescholen weten de medewerkers van research support hier alles van. Met de eisen rond o.a. AVG, ethiek, datamanagement en open science is een goede research support een must in het hoger onderwijs. Het is hun expertise om wetenschappers te ondersteunen om op een zorgvuldige manier om te gaan met data. Marjolein Drent - Bibliothecaris bij Universiteit Twente en Maria Heijne - Programmamanager Digitale Infrastructuur voor Onderzoek bij de Hogeschool van Amsterdam vertellen hier meer over in dit SURF Magazine-artikel. 

Lees het artikel