Nieuws

SURF-pilot met afgeschreven laptops voor inclusieve digitale samenleving

Om verantwoord om te gaan met ons elektronisch afval en de hoeveelheid e-waste bij SURF te verkleinen, hebben we een e-waste beleid vastgesteld. In het kader hiervan zijn we een pilotproject gestart waarbij we 120 afgeschreven maar nog goed werkende laptops en een groot aantal randapparaten gedoneerd hebben aan Digi Surfer.
ewaste

Afgedankte elektrische apparaten zijn de snelst groeiende afvalstroom ter wereld en vormen een steeds grotere berg aan e-waste. Zonde want ze bevatten schaarse grondstoffen die we kunnen hergebruiken, of ze zijn prima geschikt voor de refurbished-markt. Een goed voorbeeld van apparaten met refurbish-potentie zijn de laptops waarop we bij SURF werken en die na drie jaar worden vervangen. Daarom zijn we deze pilot gestart, waarbij we deze laptops een tweede leven geven via Digi Surfer.

Partner social enterprise Digi Surfer

nieuwe laptop

Eric de Laat van Digi Surfer reikt een refurbished laptop uit aan een deelnemer

Er zijn verschillende marktpartijen die IT-apparatuur duurzaam afvoeren, als refurbished een tweede leven geven of op een andere manier verantwoord hergebruiken. In deze pilot hebben we gekozen voor Digi Surfer als partner omdat deze social enterprise meer biedt dan reguliere recyclers. Zij zorgen er namelijk voor dat na een gecertificeerde data wipe en technische check de laptops terecht komen bij mensen die niet mee kunnen komen in onze digitale samenleving. Zo krijgt ook deze groep mensen de beschikking over een eigen computer of laptop.

Compleet pakket inclusief digitale vaardigheden

Met diploma

Geslaagd voor de cursus digitale vaardigheden

En daar blijft het niet bij. In samenwerking met QUIET, een initiatief dat zich inzet voor mensen in armoedesituaties, wordt er namelijk een totaalpakket samengesteld waarbij niet alleen een refurbished laptop wordt aangeboden, maar ook een cursus digitale vaardigheden. Zo worden deze mensen compleet geholpen en leren zij beter met de computer omgaan. Deze kennis helpt hen om ook echt met de laptop aan de slag te gaan.

Meer laptops onderweg 

Na deze eerste ronde sturen we nog meer laptops richting Digi Surfer die ook weer samen met een training digitale vaardigheden worden aangeboden. Zo dragen SURF en Digi Surfer samen bij aan minder e-waste en een inclusieve digitale samenleving.

Meer weten over verantwoord omgaan met e-waste?

Ook geïnteresseerd om je laptops en andere IT-apparatuur een verantwoord tweede leven te geven? Kijk voor meer info op digisurfer.nl