Nieuws

SURF Research Support Champions 2022: Sarah Coombs, Serkan Girgin en Michèle Huijberts

De SURF Research Support Champions 2022 zijn Sarah Coombs (hogeschool Saxion), Serkan Girgin (Universiteit Twente) en Michèle Huijberts (UMC Leiden). De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens SURF Research Week, het jaarlijkse event waar onderzoek en ict elkaar ontmoeten.
Serkan Girgin, Michèle Huijberts, Ron Augustus, Sarah Coombs

Serkan Girgin, Michèle Huijberts, Ron Augustus, Sarah Coombs

“In feite zijn alle onderzoeksondersteuners die dit jaar door hun collega's werden voorgedragen, winnaars”, benadrukt juryvoorzitter Ron Augustus. “Bij het lezen van de ingezonden nominatieformulieren is het duidelijk dat ze allemaal een enorme toegevoegde waarde hebben. Het is mooi om te zien dat de mensen die deze onderzoeksondersteuners hebben voorgedragen hen zo ongelooflijk waarderen.”


Ook de diversiteit van de kandidaten viel de jury op. Dit illustreert ook hoe divers het veld is. Wat er nodig is om onderzoeksondersteuners te leveren, is terug te zien in de gevarieerde lijst van kandidaten. De juryleden die in het onderzoek werken, vonden het leuk om te zien dat zoveel mensen zo betrokken zijn bij het onderzoek dat ze ondersteunen.


De jury heeft unaniem deze 3 winnaars aangewezen:


Categorie Universiteiten:
Serkan Girgin, universitair docent en hoofd van het Center of Expertise in Big Geodata Science, Universiteit Twente
“Zonder zijn ondersteuning had ik mijn onderzoek niet kunnen uitvoeren.”


Serkan is door meerdere mensen voorgedragen: collega's van de Universiteit Twente, maar ook onderzoekers in het buitenland. Hij heeft duidelijk een breed netwerk. Serkan bouwde een data-analyse platform dat gemakkelijk toegang biedt tot vele open-source geografische analysetools. Uit de nominaties blijkt dat Serkan echt een impact heeft in zijn vakgebied. Hij is zeer actief in het promoten van open en reproduceerbaar onderzoek in de bredere wetenschappelijke gemeenschap, en kijkt ook over landsgrenzen heen.


Categorie Hogescholen:
Sarah Coombs, adviseur Research Support bij Saxion
“Zij heeft onderzoeksondersteuning op de kaart gezet, zowel binnen Saxion als landelijk.”


Sarah's kracht is dat ze het werk van de onderzoeker begrijpt. Zij ondersteunt niet alleen onderzoekers van haar eigen instelling, maar is ook nationaal en internationaal zeer actief. Ze is een echte expert en heeft een belangrijke rol gespeeld in de professionalisering van data stewardship. Sarah heeft er onder andere voor gezorgd dat 20 hogescholen hun krachten hebben gebundeld in een Digital Competence Center (DCC) om op nationaal niveau samen te werken aan onderzoeksondersteuning.


Categorie UMC & Research:
Michèle Huijberts, informatie-architect bij de afdeling radiologie van UMC Leiden
“Michèle doet alles om de digitale wensen van onze groep te ondersteunen.”


Michèle ontwikkelde een infrastructuur die beelden van MRI-scanners automatisch anonimiseert en opslaat. Hiervoor moesten verbindingen worden gemaakt tussen het opslagsysteem van het ziekenhuis, de hardware van de MRI-scanner, het systeem voor elektronische patiënteninformatie en een server voor anonimisering van beeldvorming om te voldoen aan de privacyregelgeving. Hierdoor kunnen patiënten straks in minder dan 10 minuten worden gescand in plaats van de huidige 30-60 minuten. Dit heeft enorme gevolgen voor het comfort van de patiënt, maar ook voor de logistieke doorstroming en de financiën van het ziekenhuis. De data-infrastructuur maakt het ook mogelijk om samen te werken met andere instituten.


Zie het volledige juryrapport voor een uitgebreide toelichting (in het Engels).


Over de SURF Research Support Champions


De SURF Research Support Champions hebben zich op bijzondere wijze ingezet voor de ondersteuning van onderzoek binnen hun instelling en het vak van research support in het algemeen. Onderzoekers staan vaak in de schijnwerpers, maar ondersteuners zijn even onmisbaar voor wetenschappelijke resultaten van hoge kwaliteit. Met deze prijs wil SURF onderzoekondersteuners bij instellingen een platform geven en anderen inspireren.


Onder onderzoekondersteuners verstaat SURF in het kader van deze prijs iedereen die onderzoekers ondersteunt op het gebied van researchdatamanagement en ict. Bij het opslaan, beheren, archiveren en delen van hun onderzoeksdata, maar ook bij softwareontwikkeling en advies over onderzoekstoepassingen. Bijvoorbeeld datastewards, ict'ers, bibliotheekmedewerkers of onderzoeksassistenten.


Voorgedragen door collega’s


De kandidaten zijn voorgedragen door hun collega's, door onderzoekers en door leidinggevenden. Bij de beoordeling van de inzendingen is gekeken naar de kwaliteit van de ondersteuning, de manier waarop de genomineerden de behoeften van onderzoekers verbinden met onderzoekondersteuning, en de impact van hun werk. De inzendingen die de jury ontving, waren uitgebreid en enthousiast onderbouwd.


De jury van de SURF Research Support Champions 2022 bestond uit:


  • Ron Augustus, chief innovation officer SURF (juryvoorzitter)
  • Joris van Eijnatten, directeur Netherlands eScience Center
  • Petra Drankier, senior beleidsadviseur Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
  • Lisa Oskam, bestuurslid Promovendi Netwerk Nederland
  • Hans Vossensteyn, DCC Praktijkgericht Onderzoek, Saxion
  • Jeroen Rombouts, DCC implementatienetwerk, EUR

Lees meer over SURF Research Week