Nieuws

SURF test nieuwe apparatuur: bestaande glasvezel anderhalf keer sneller

SURF heeft samen met leverancier ECI een proef gedaan tussen CERN in Genève en Amsterdam. Over een bestaande glasvezelverbinding hebben we met nieuwe apparatuur een veel hogere snelheid bereikt dan tot nu toe mogelijk was. Deze succesvolle test leert ons hoe we het netwerk in de toekomst kunnen uitbreiden.
Afbeelding van deeltjesversneller Large Hadron Collider bij CERN

Veel sneller over 1650 kilometer

Een glasvezelverbinding is kostbaar, zeker als het gaat om een verbinding van ruim 1.600 kilometer. Hierom heeft SURF samen met ECI, leverancier van netwerkapparatuur, een test uitgevoerd. Doel was om te onderzoeken of een bestaande glasvezelverbinding met nieuwe apparatuur een grotere snelheid aan kan. Tijdens de test haalde SURF en ECI een snelheid per golflengte van 300 Gbit/s. Dit is ongeveer anderhalf keer meer dan tot nu toe mogelijk was. Voordeel hiervan is dat we meer data kunnen versturen over een bestaande verbinding en dat we kosten kunnen besparen. In de toekomst voeren we meer proeven uit om te onderzoeken of de snelheid nog hoger kan.

Vele terabits per dag

CERN, de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek, is een van de meest gerespecteerde onderzoeksinstellingen ter wereld. Nu genereert de CERN supercollider vele terabits aan data per dag. SURF transporteert en verzamelt deze data, zodat Nederlandse onderzoeks- en onderwijsinstellingen de data kunnen gebruiken voor analyse, onderzoek en onderwijs. Met de proef zijn we dus klaar voor de groei van datagebruik bij instellingen in de toekomst.