Nieuws

Taskforce Beyond Privacy Shield levert stappenplan en eerste use case op

Als instelling draag je zorg voor de bescherming van persoonsgegevens van je studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers. Maar hoe doe je dit nadat Het Europese Hof van Justitie in juli 2020 het EU-VS Privacy Shield ongeldig verklaarde? Onderwijs en onderzoek sloegen de handen ineen en werken succesvol samen in de SURF Taskforce Beyond Privacy Shield.
Tasforce Beyond Privacy Shield

Grote gevolgen ongeldig verklaring EU-VS Privacy Shield

Iedere doorgifte van persoonsgegevens van EU-burgers aan de Verenigde Staten en landen buiten de EER, die plaatsvindt op grond van het Privacy Shield, is niet meer rechtmatig sinds de ongeldig verklaring van het EU-VS Privacy Shield. Dit heeft grote gevolgen voor het gebruik van diensten door SURF en zijn leden. Veel bestaande contractafspraken en inkooptrajecten maakten namelijk gebruik van dit Privacy Shield. Privacy specialisten en Functionarissen Gegevensbescherming binnen onderwijs en onderzoek werken samen in de Taskforce Beyond Privacy Shield om te bepalen hoe de sector het beste met deze situatie kan omgaan. Ook maakt de taskforce praktische handreikingen waar instellingen mee aan de slag kunnen.

Stappenplan en eerste use case beschikbaar

Onlangs publiceerde de taskforce een stappenplan om de datadoorgiften naar de VS te verantwoorden. Onderdeel van het stappenplan zijn 18 use cases op het gebied van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Daarvan is de eerste use case over Studentuitwisseling met de VS (pdf) gepubliceerd. De taskforce werkt momenteel aan de uitwerking van de andere use cases.

Lees meer over de SURF Taskforce Beyond Privacy Shield