News

Team Challenge the Cyber wint SURFcert’s Capture the Flag 2021

Ook dit jaar heeft SURFcert weer een Capture the Flag (CTF) georganiseerd. Een CTF is een wedstrijd waarbij een aantal teams hun cybersecurityskills kunnen laten zien. 30 teams streden om de vlag, die na een spannende strijd veroverd werd door team Challenge the Cyber van Universiteit Twente.
Capture the Flag 2021 winnaars

47 IT-securitygerelateerde challenges

Vanwege de nieuwste coronamaatregelen werd de wedstrijd dit jaar, helaas, weer volledig online gespeeld. Op 30 november om 10.00 uur stonden 27 teams in de startblokken om te gaan strijden om de felbegeerde CTF-gameflag.  Hiervoor moesten binnen 5 uur ze zoveel mogelijk van de 47 IT-securitygerelateerde challenges oplossen.

De challenges waren verdeeld over een aantal categorieën: Intro, Crypto, Encoding & Decoding, CTFVM1, Binary,  Forensics, Networking, Nerd, (Interactive) Services en Miscalleneous. In totaal waren er 5555 punten te verdienen. Elke editie van CTF heeft een ander aandachtsgebied. Deze keer hebben we getracht om meer interactieve challenges te maken in een live omgeving.

Spannende strijd

Nadat de helft van de speeltijd was verstreken ging de strijd om de CTF-gameflag vooral tussen de teams Trojans (NCSC), Challenge the Cyber (Universiteit Twente), PEBKAC (gemengd team) en Gehiemkroakers (Hanze Hogeschool). Het laatste half uur is het scoreboard in freeze mode gegaan. De strijd ging door, maar de stand werd niet meer voor iedereen live ge-updatet. Dit was speciaal voor de strategische spelers en zorgde voor extra spanning tot het einde.

Challenge the Cyber captures the flag

Capture the flag 2021 vlag

De vlag wordt nagestuurd...

In de freeze nam team Challenge the Cyber de leiding over en pakte uiteindelijk ook de overwinning. Tweede werd team PEBKAC en de derde plaats ging naar team Gehiemkroakers.

Geslaagde editie, op naar de volgende

1 vraag werd door elk team opgelost. 4 vragen werden door slechts 1 team opgelost en 8 vragen door geen enkel team. Gezien de reacties mogen we wederom spreken van een zeer geslaagde editie van de SURFcert CTF. Genoeg motivatie om alweer aan een nieuwe editie te denken, dan hopelijk wel weer gewoon op locatie.

Over SURFcert

Studenten, docenten en onderzoekers zijn gebaat bij een veilige online omgeving. SURF biedt daarom verschillende diensten op het gebied van privacy en security die daarbij helpen. Een van die diensten is SURFcert. De experts van SURFcert bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteuning bij beveiligingsincidenten.