Nieuws

Team Holmes (NFI) wint SURFcert Capture the Flag 2020

Op 11 december streden 20 teams weer om de felbegeerde winnaars-eer van de SURFcert Capture the Flag (CTF). Ze moesten 38 IT-securitygerelateerde challenges oplossen in 6 uur tijd. Vanwege de coronamaatregelen werd de wedstrijd dit keer volledig online gespeeld.

Beeldmerk Capture the Flag 2020

Winst voor team Holmes na spannende strijd

In de eerste helft van de challenge wisselde de top 3, maar in de tweede helft nam team Holmes van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de leiding en en pakte uiteindelijk ook de overwinning. Tweede werd team Trojans van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en derde team Philips Research. Normaal gesproken neemt de winnaar naast de beker ook een echte fysieke CTF-gameflag mee naar huis maar bij deze editie wordt deze nagezonden.

Networking- en forensicskennis op de proef gesteld

Elke editie van CTF heeft een ander aandachtsgebied. Deze keer lag de nadruk vooral op networking en forensics. De opdracht bestond uit 38 vragen, verdeeld over een aantal categorieën en moeilijkheidsgraden. De volgende categorieën waren vertegenwoordigd: Warming up, Networking, Forensics, Encoding & Decoding, Encyption & Decryption, Cracking, Binary, Radio, Audio en Miscalleneous. Er was 1 vraag die door helemaal niemand werd opgelost, 5 vragen door slechts 1 team en 9 vragen door iedereen.

Over SURFcert

Studenten, docenten en onderzoekers zijn gebaat bij een veilige online omgeving. SURF biedt daarom verschillende diensten op het gebied van privacy en security die daarbij helpen. Een van die diensten is SURFcert. De experts van SURFcert bieden 24 uur per dag, 7 dagen per week ondersteuning bij beveiligingsincidenten.