Nieuws

Wees alert: coronavirus-phishingmails in omloop

Hackers en oplichters spelen vaak handig in op de actualiteit. Zo ook nu veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus. Wees extra alert op mails die hierover gaan. Denk aan berichten die je vragen om je credentials opnieuw in te vullen omdat je thuiswerkt. Vaak zijn dit phishingmails. Een paar tips.
Studenten bekijken mail achter laptop

Nepmails uit naam van gerenommeerde afzenders

Afgelopen weken berichtten diverse media over fake-mails van fraudeurs die zich voordoen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) en het RIVM. Er zijn ook mails in omloop uit naam van de IT-afdeling van de organisatie waar je werkt, die je vragen om je gegevens te verifiëren. Doel van deze mails is om je gegevens te achterhalen of om een ransomware-aanval te starten.

Aandachtspunten

  • Wees extra alert op mailtjes en websites die proberen je te helpen met thuiswerken en/of die te maken hebben met het coronavirus en het herkennen van de symptomen ervan.
  • Klik niet op weblinks in mailberichten, maar typ altijd zelf de URL in van de website waar je naar toe wilt. Of ga met je muis over de URL zodat deze zichtbaar wordt (niet op klikken!) en bekijk de link. Je ziet dan vaak of de link echt of nep is.

Tips en trucs

  • Ga naar Cybersave Yourself en lees hoe je phishing kunt herkennen. Daar vind je overigens nog meer handige tips op het gebied van cyberveiligheid.
  • Ga voor informatie over thuiswerkvoorzieningen naar de informatiepagina van je eigen instelling.
  • Volg de instructies van de ICT- en security-specialisten van je instelling.
  • Houd al je software up-to-date: installeer direct de updates voor je laptop, telefoon of tablet.