News

Werkbezoek SURFcumulus-team aan Jisc

In april bezochten we collega-ict-coöperatie Jisc, in Londen. We spraken over verschillen en overeenkomsten in organisatie en strategie en keerden geïnspireerd terug.
Samenwerking

Met een kleine delegatie van het SURFcumulus-team bezochten we in Londen collega samenwerkingsorganisatie Jisc: de NREN voor het Verenigd Koninkrijk. We wisselden ervaringen uit, deelden onze verwachtingen over de toekomst van clouddienstengebruik en bespraken verschillen en overeenkomsten.

Met eigen aanpak IaaS+ diensten leveren

We leveren allebei IaaS+ diensten onder de OCRE-raamwerkovereenkomst en voorzien in de behoeften van onze instellingen op het gebied van cloudcomputing, maar verschillen in strategie en organisatie op het gebied van rollen en verantwoordelijkheden.

Gebruik van IaaS+ diensten

Om backups van on-premises omgevingen en actieve (onderzoeks-) data te bewaren en beheren, gebruiken bij Jisc aangesloten instellingen vooral publieke clouddiensten. Voor onderzoeksdata opslaan en delen biedt SURF diensten als Research Drive. Wel zagen we paralellen in het gebruik van Amerikaanse cloudleveranciers, zoals AWS, Azure en Google Cloud Platform.  

Eigen consultants voor SURFcumulus Professional Services?

Jisc bouwt aan een eigen organisatie voor professional services en heeft consultants in dienst die voor instellingen betaalde opdrachten uitvoeren. Ze richten zich daarbij niet alleen op de IaaS+ diensten van het OCRE-raamwerk, maar leveren ook diensten van Microsoft 365.  

SURF werkt nu met marktpartijen voor consultancy, implementatie en beheer. Om het inhuren van expertise voor instellingen wel zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we een Dynamisch Aankoop Systeem (DAS) opgezet: SURFcumulus Professional Services.

Tijdens dit werkbezoek raakten we geïnspireerd door de manier waarop Jisc zijn professional services heeft ingericht. Voor de toekomst van SURFcumulus Professional Services willen we nadenken over hoe we zelf een soortgelijke structuur kunnen inrichten.

Wil je meedenken?

Diensten ontwikkelen en aanscherpen doen we voor, maar ook graag mét onze leden. Heb je ideeën over hoe we SURFcumulus Professional Services kunnen toespitsen? Neem dan contact op met je SURFcumulus-adviseur via surf@surfcumulus.nl.