Nieuws

Wetenschappelijke innovaties moeten olympisch goud dichterbij brengen

Nederland hoopt dit jaar op de Olympische en Paralympische Spelen mede dankzij wetenschappelijke innovaties topprestaties te bereiken.
Paralympisch en meervoudig Europees en wereldkampioen Jetze Plat geeft  een demonstratie in de windtunnel van de TU Eindhoven

Vandaag verscheen op Computable het artikel 'Olympisch goud dankzij software en data', dat ingaat op de verschillende vernieuwingen die hopelijk gaan bijdragen aan Nederlands succes.  'Meestal krijgen de sporters en hun trainers alle credits. Vergeten wordt dat achter vrijwel elk medaille-succes tegenwoordig een heel team wetenschappers zit. Op de achtergrond zorgen computerwetenschappers, data scientists, softwareontwikkelaars en ingenieurs ervoor dat Oranje nog een mooie zomer gaat beleven’, zo valt te lezen in het artikel.

Ook SURF is hierbij op de achtergrond betrokken. We maakten hier eerder al 2 SURF Magazine-artikelen over. 

Op koers naar goud

De TU Delft werkt aan modellen die de windverwachting zeer nauwkeurig kunnen voorspellen tijdens de Olympische zeilwedstrijden. De zeilwedstrijden worden gehouden in de baai van Sagami. Vanwege de unieke topografische omstandigheden (een complex landschap en de nabijheid van het eiland Oshima), zijn de meteorologische kenmerken van deze baai vrij complex en niet goed gedocumenteerd. Het onderzoeksteam brengt daarom de windcondities van de baai in kaart en ontwikkelt bovendien een voorspellingssysteem dat het Nederlandse zeilteam voorafgaand aan elke wedstrijd gaat voorzien van nauwkeurige en betrouwbare windgegevens.

Lees het artikel

Het verschil tussen goud en zilver

Hightech materialen en geavanceerde onderzoeken moeten paralympisch succes op de Paralympische Spelen dichterbij brengen. In zijn promotieonderzoek onderzocht Paul Mannion (TU/e en National University of Ireland Galway) de aero-dynamische weerstand van tandemwielrenners en handbikers. Het uitgebreide experimenteel en rekenkundig modelleringswerk was ongekend voor de paralympische wielersport en zelfs voor de meeste andere sporten.

Lees het artikel