Persoon achter laptop is aan het videobellen

Scherm met videobellers

Nieuws

Zoom verbetert privacy-functionaliteit voor educatie in heel Europa door partnerschap met SURF

Zoom heef een volgende mijlpaal bereikt voor zakelijke en educatieve klanten in Nederland en de hele EER. Daar zijn we best trots op. De jarenlange nauwe samenwerking met SURF heeft ertoe geleid dat Zoom haar privacybeleid heeft aangescherpt en geactualiseerd, en belangrijke privacy- en securitymaatregelen heeft geïmplementeerd.

In opdracht van SURF heeft Privacy Company in een update DPIA de verplichtingen geverifieerd die Zoom is overeengekomen in de gepubliceerde DPIA van 2022. Zoom spant zich in om de afspraken na te komen die met SURF zijn gemaakt om een nog veiligere digitale omgeving te leveren aan educatieve en zakelijke klanten in Europa. 

Lynn Haaland, Chief Privacy Officer bij Zoom licht toe: “De samenwerking met SURF heeft echt geholpen bij het verfijnen en valideren van ons beleid en onze functies rondom datalokalisatie mogelijkheden in Europa – en dat staat nu open voor al onze zakelijke en educatieve klanten.” SURF is internationaal bekend om zijn robuuste aanpak in de samenwerking met techbedrijven en daarom zijn we zo blij dat we het vertrouwen van SURF hebben gewonnen. We geloven dat dit Zoom’s voortdurende betrokkenheid bij Zoom-klanten in de hele EER laat zien.” 

Zoom’s voortdurende inzet voor privacy 

Zoom laat een proactieve aanpak zien om zich te houden aan de privacyprincipes en -standaarden die zijn verankerd in de AVG. 

"We zijn trots op de veranderingen die onze samenwerking met Zoom heeft opgeleverd”, zegt Jet de Ranitz, CEO en voorzitter van de raad van bestuur van SURF. “Met dit resultaat, waarin privacy voorop staat, zet Zoom een grote stap waar de hele EER van profiteert."

Zoom’s inzet voor Europese standaarden en praktijken is niet onopgemerkt gebleven. In 2023 ontving Zoom verschillende certificeringen en attesten van toezichthouders en onafhankelijke organisaties. Deze zijn allemaal gedocumenteerd in het Trust Center. Hier vind je o.a. BSI C5 en gpaNRW in Duitsland en de ENS in Spanje. Daarnaast heeft Zoom, samen met andere leveranciers, geholpen bij het opstellen van de nieuwe Duitse DIN SPEC 27008, waarin de minimale beveiligingsvereisten van videocommunicatieoplossingen zijn opgenomen. 

Webinar 7 mei

Tijdens het webinar op 7 mei van 10.00-11.00 uur nemen experts van Zoom en SURF je mee in de geüpdatete DPIA, welke wijzigingen er hebben er plaatsgevonden, welke er nog plaatsvinden en op welke punten de handleiding is aangepast.

Meld je aan

Transparantie en betrouwbaarheid

"Transparantie is belangrijk, vooral in het moderne technologielandschap”, zegt Lynn Haaland van Zoom. “Deze initiatieven zijn ontworpen om gebruikers te voorzien van inzichten en opties, zodat zij zelf kunnen beslissen waar hun gegevens naartoe gaan en hoe ze worden gebruikt. Als gevolg daarvan krijgen gebruikers de transparantie die nodig is om een betrouwbare relatie op te bouwen met Zoom als technologieleverancier.” 

Hoewel Zoom nu een mijlpaal heeft bereikt voor haar klanten in de EER, zijn ze vastbesloten om het vertrouwen van klanten verder uit te bouwen en werken ze voortdurend aan de verbetering van het platform. Er is belangrijk werk verricht met betrekking tot de overdracht van persoonsgegevens naar derde landen, het verbeteren van de transparantie voor diagnostische gegevens en het vereenvoudigen van verzoeken van betrokkenen. Als onderdeel van de afspraken met SURF brengt Zoom voor enterprise- en educatieklanten in de eerste helft van 2024 een Diagnostic Data Viewer voor telemetriegegevens uit. In de tweede helft van 2024 ontwikkelen ze een oplossing voor directe toegang tot gegevens en privacytools. 

Meer informatie 

Bekijk de geïmplementeerde maatregelen en de volledige DPIA op onze expertisepagina. Wil je bij Zoom meer informatie over privacy vinden, ga dan naar hun Trust Center.