Rss

Nieuws

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • 3D-dataprinten spreekt tot de verbeelding

  Nieuws - 3D-prints van wetenschappelijke data kunnen een waardevolle aanvulling zijn op visualisaties op een scherm. Onder de vlag van het SURF Open Innovation Lab hebben we samen met onderzoekers uit verschillende onderzoeksgebieden inzicht opgedaan in de praktische kant van 3D-printen en de relevantie van deze techniek voor het wetenschappelijke domein.

 • Lisa Rekencluster uitgebreid met GPU’s voor machine learning

  Nieuws - Het Lisa Rekencluster van SURF is uitgebreid met een GPU-cluster voor zeer snelle berekeningen. Deze graphics processing units zijn in het bijzonder geschikt voor machine learning. Ze kunnen de doorlooptijd van een onderzoek spectaculair versnellen.

 • HBO Kennisbank vernieuwd

  Nieuws - HBO Kennisbank is vernieuwd. Het portaal met praktijkgericht onderzoek en afstudeerproducten heeft een nieuw ontwerp, en is makkelijker doorzoekbaar. Het portaal draagt bij aan kennisuitwisseling tussen onderzoek, onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

 • SURF Magazine 02: datagroei zorgt voor grote nieuwe uitdagingen

  Nieuws - Barend Mons (LUMC) en Anwar Osseyran (SURF) vertellen over de uitdagingen die onderzoekers te wachten staan nu we steeds meer data verzamelen. Uitdagingen op het gebied van opslag, transport, verwerking en codering van data. Hoe kunnen we die aangaan? Verder o.a. de Open Onderwijs API, kennis uitwisselen over Office 365 en gametechnologie.

 • Wie wint de Nederlandse Dataprijs?

  Nieuws - Ben je of ken je een onderzoeker met een goed voorbeeld van gedeelde data? Vergeet dan niet vóór 1 juli jezelf, een andere onderzoeker of een onderzoeksgroep te nomineren via researchdata.nl. De prijs bestaat uit een sculptuur en € 5.000 om de dataset (nóg) toegankelijker te maken.

 • Raad van commissarissen SURF treedt terug

  Nieuws - De raad van commissarissen van Coöperatie SURF is op 13 juni 2018 afgetreden toen bleek dat de Ledenraad onvoldoende vertrouwen heeft in het functioneren van de RvC. Vijf van de zeven leden zijn teruggetreden, twee leden zijn niet herbenoemd. 

 • Overeenkomst met SAS voor analytics-software met een jaar verlengd

  Nieuws - SURFmarket heeft de licentieovereenkomst met SAS Institute met een jaar verlengd tot en met 30 juni 2019. SAS Institute biedt pakketten met analytics-sofware voor onder meer data-analyse en data modeling. Je kunt je overeenkomst per 1 juli verlengen.

 • SURF nodigt marktpartijen uit voor marktconsultatie roosterapplicaties

  Nieuws - Veel onderwijsinstellingen zijn bezig hun onderwijs flexibel in te richten. Dat heeft ook invloed op hun onderwijslogistieke processen, waaronder het roosterproces. SURF nodigt marktpartijen uit deel te nemen aan een marktconsultatie voor roosterapplicaties voor flexibel onderwijs. Reageer uiterlijk 15 juli.

 • Meld je aan voor de Learning & Student Analytics Conference

  Nieuws - Artificial intelligence neemt in alle sectoren van het onderwijs een steeds prominentere plek in. Dit onderwerp staat daarom centraal tijdens de Learning & Student Analytics Conference (LSAC) 2018. LSAC brengt onderzoekers, beleidsmakers, onderwijsondersteuners en studenten bij elkaar om de laatste inzichten rond learning analytics te bespreken.

 • Andres Steijaert wint GÉANT Community Award 2018

  Nieuws - Andres Steijaert, medewerker SURF, ontving tijdens TNC18 in Trondheim de GÉANT Community Award 2018. GÉANT, het Europese onderwijs- en onderzoeksnetwerk, kende Steijaert de prijs toe voor de tomeloze inzet waarmee hij werkt aan een goede en veilige clouddienstverlening voor het Europese onderwijs en onderzoek. De jury was unaniem in zijn besluit.

 • Groene boodschappenkarretjes - foto Mark Nockleby via Flickr (cc)

  Criterialijsten maken maatschappelijk verantwoord inkopen ICT makkelijker

  Nieuws - Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat je niet alleen let op de prijs en kwaliteit van de producten of diensten die je inkoopt, maar ook op de effecten op het milieu, mens en maatschappij. SURF ontwikkelde voor enkele IT-productgroepen overzichten met criteria die inkopers en IT-managers op weg helpen om ICT duurzaam in te kopen.

 • Data: het nieuwe goud en de toekomst is federatief

  Nieuws - Marco de Vos (algemeen directeur ASTRON), Ronald Stolk (directeur van het Centrum voor Informatie Technologie, Rijksuniversiteit Groningen) en Anwar Osseyran (algemeen directeur SURFsara) roepen via een opiniestuk bij Computable.nl op tot de oprichting van een Nederlandse data-federatie.

 • Atos Quantum Learning Machine beschikbaar bij SURFsara

  Nieuws - In het kader van het SURF Open Innovation Lab is de Atos 30-qubit Quantum Learning Machine (QLM30) bij SURFsara beschikbaar. Onderzoekers, ingenieurs en studenten kunnen hiermee experimenteren met quantum computing. Quantumcomputers gebruiken qubits om berekeningen uit te voeren, waardoor ze veel efficiënter zijn dan conventionele computers.

 • Naar meer en echt groene stroom in het hoger onderwijs

  Nieuws - Binnen het hoger onderwijs bestaat de behoefte om een grotere, meer structurele bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland. In het verkennende onderzoek van SURF 'Stroom: meer groen, écht groen', zijn de strategische opties uitgewerkt. Strategische partnerships en een collectief van voorlopers spelen hierbij een grote rol.

 • Overeenkomst met JSTOR voor wetenschappelijke content met drie jaar verlengd

  Nieuws - De overeenkomst tussen SURFmarket en JSTOR is met drie jaar verlengd. Nieuw in deze overeenkomst zijn wetenschappelijke tijdschriften met de thema’s sustainability en security studies. Instellingen die voorheen deelnamen, kunnen per direct inschrijven om hun toegang te behouden. Alle andere instellingen kunnen nieuwe pakketten afnemen.