Rss

Nieuws

Verbeter de website, beantwoord enkele vragen over je bezoek.

Doe mee

 • Met 47 inzendingen voor Dataprijs wordt het spannend

  Nieuws - Op 1 juli zijn de aanmeldingen voor de Nederlandse Dataprijs gesloten met wel 47 ingezonden datasets. Een jury zal zich buigen over de ontvangen inzendingen. De prijsuitreiking is op 28 november. Wil je daarbij aanwezig zijn? Meld je aan.

 • Wetenschappelijke data veilig koppelen en analyseren met ODISSEI Data Facility

  Nieuws - Samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werkt SURF aan een virtuele IT-omgeving waar onderzoekers gekoppelde data kunnen analyseren in een high performance computing-omgeving: de ODISSEI Data Facility (ODF).

 • Nieuw privacy-awarenessmateriaal beschikbaar voor onderwijs en onderzoek

  Nieuws - Na het eerste privacy-awarenessmateriaal voor onderzoek, zijn er nu ook een e-learningmodule en slidedeck gericht op onderwijs beschikbaar in de Cybersave Yourself-toolkit.

 • Aan de slag met e-waste: Hogeschool Arnhem Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen

  Nieuws - Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich laten inspireren door de activiteiten van SURF rond het thema e-waste (elektronisch afval). HAN en RUG delen hun ervaringen met andere instellingen in een good practice.

 • Bull Sequana Nationale Supercomputer Cartesius SURFsara Amsterdam datacenter rekenkracht computer compute power

  SURF pleit voor een sterk Europa op het gebied van high performance computing

  Nieuws - De halfjaarlijkse HPC TOP500 kent een nieuwe nummer 1: de Amerikaanse Summit-supercomputer. Ondertussen wordt in Nederland hard gewerkt aan een nieuwe Nationale Supercomputer. Deze HPC-voorziening moet bovendien bijdragen aan een versteviging van Europa’s concurrentiepositie, zegt Anwar Osseyran, bestuurder bij SURF.

 • SURFdrive-documenten online en tegelijk met anderen bewerken

  Nieuws - Vanaf vrijdag 22 juni kun je je SURFdrive-documenten via je webbrowser bewerken. Je hoeft je bestanden dus niet lokaal op te slaan of software te installeren. En bestanden die je met andere SURFdrive-gebruikers deelt, kunnen jullie zelfs tegelijk bewerken.

 • 3D-dataprinten spreekt tot de verbeelding

  Nieuws - 3D-prints van wetenschappelijke data kunnen een waardevolle aanvulling zijn op visualisaties op een scherm. Onder de vlag van het SURF Open Innovation Lab hebben we samen met onderzoekers uit verschillende onderzoeksgebieden inzicht opgedaan in de praktische kant van 3D-printen en de relevantie van deze techniek voor het wetenschappelijke domein.

 • Lisa Rekencluster uitgebreid met GPU’s voor machine learning

  Nieuws - Het Lisa Rekencluster van SURF is uitgebreid met een GPU-cluster voor zeer snelle berekeningen. Deze graphics processing units zijn in het bijzonder geschikt voor machine learning. Ze kunnen de doorlooptijd van een onderzoek spectaculair versnellen.

 • HBO Kennisbank vernieuwd

  Nieuws - HBO Kennisbank is vernieuwd. Het portaal met praktijkgericht onderzoek en afstudeerproducten heeft een nieuw ontwerp, en is makkelijker doorzoekbaar. Het portaal draagt bij aan kennisuitwisseling tussen onderzoek, onderwijs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

 • SURF Magazine 02: datagroei zorgt voor grote nieuwe uitdagingen

  Nieuws - Barend Mons (LUMC) en Anwar Osseyran (SURF) vertellen over de uitdagingen die onderzoekers te wachten staan nu we steeds meer data verzamelen. Uitdagingen op het gebied van opslag, transport, verwerking en codering van data. Hoe kunnen we die aangaan? Verder o.a. de Open Onderwijs API, kennis uitwisselen over Office 365 en gametechnologie.

 • Wie wint de Nederlandse Dataprijs?

  Nieuws - Ben je of ken je een onderzoeker met een goed voorbeeld van gedeelde data? Vergeet dan niet vóór 1 juli jezelf, een andere onderzoeker of een onderzoeksgroep te nomineren via researchdata.nl. De prijs bestaat uit een sculptuur en € 5.000 om de dataset (nóg) toegankelijker te maken.

 • Raad van commissarissen SURF treedt terug

  Nieuws - De raad van commissarissen van Coöperatie SURF is op 13 juni 2018 afgetreden toen bleek dat de Ledenraad onvoldoende vertrouwen heeft in het functioneren van de RvC. Vijf van de zeven leden zijn teruggetreden, twee leden zijn niet herbenoemd. 

 • Overeenkomst met SAS voor analytics-software met een jaar verlengd

  Nieuws - SURFmarket heeft de licentieovereenkomst met SAS Institute met een jaar verlengd tot en met 30 juni 2019. SAS Institute biedt pakketten met analytics-sofware voor onder meer data-analyse en data modeling. Je kunt je overeenkomst per 1 juli verlengen.

 • SURF nodigt marktpartijen uit voor marktconsultatie roosterapplicaties

  Nieuws - Veel onderwijsinstellingen zijn bezig hun onderwijs flexibel in te richten. Dat heeft ook invloed op hun onderwijslogistieke processen, waaronder het roosterproces. SURF nodigt marktpartijen uit deel te nemen aan een marktconsultatie voor roosterapplicaties voor flexibel onderwijs. Reageer uiterlijk 15 juli.

 • Meld je aan voor de Learning & Student Analytics Conference

  Nieuws - Artificial intelligence neemt in alle sectoren van het onderwijs een steeds prominentere plek in. Dit onderwerp staat daarom centraal tijdens de Learning & Student Analytics Conference (LSAC) 2018. LSAC brengt onderzoekers, beleidsmakers, onderwijsondersteuners en studenten bij elkaar om de laatste inzichten rond learning analytics te bespreken.