OZON: oefen hoe je bij een cybercrisis reageert

OZON is de sectorbrede cybercrisisoefening voor onderwijs en onderzoek die elke 2 jaar plaatsvindt. Tijdens OZON oefen je hoe je moet reageren bij een cybercrisis en kom je erachter of je als instelling al goed bent voorbereid op een cybercrisis. 

Een vrouw houdteen tablet vast met daarop de tekst 'Warning cyber attack'

NOZON 2022

Wat doe je bij een cybercrisis? SURF organiseert in maart 2022 NOZON, het kleine broertje of zusje van OZON. De opzet: elke instelling organiseert in dezelfde twee weken zelf een korte table-topoefening op IT- of strategisch niveau met behulp van centraal aangeleverd materiaal.

Wat houdt NOZON in?

In maart 2022 kon iedere instelling die mee wilde doen, een cybercrisisoefening organiseren met behulp van aangeleverde voorbeeldscenario’s die je als instelling zelf kon aanpassen. NOZON is een tabletop-oefening van 1 à 2 uur op strategisch of juist IT/technisch niveau.

Het is een kleinschalige oefening: elke instelling beslist zelf wanneer deze oefening – maar wel binnen het tijdsbestek van de 2 oefenweken – het best kan worden gehouden. De scenario’s zijn zo gemaakt dat je ze met een beperkt aantal mensen in één kamer kan uitspelen.

Blog

Lees het blog: NOZON: een kijkje achter de schermen bij vijf instellingen

Handleiding NOZON 2019

Je leest in deze handleiding van 2019 hoe je zelf een cybercrisisoefening opzet bij jouw instelling: de voorbereiding, uitvoering en evaluatie. We updaten de handleiding naar aanleiding van de oefening in 2022.

Handleiding NOZON 2019