Object Store: online opslag voor grote hoeveelheden data

Object Store is een online opslagdienst voor het opslaan van grote hoeveelheden onderzoekdata. Deze dienst is ideaal voor het bewaren van verschillende soorten gegevens. Jouw opslagruimte kan onbeperkt groeien, terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.

Jonge onderzoeker in laboratorium achter computer

Schaalbaar, duurzaam en beschikbaar

Object Store biedt een volledig online cloud-opslagsysteem. Deze dienst wordt gekenmerkt door schaalbaarheid, duurzaamheid en hoge beschikbaarheid. Dit maakt het ideaal voor het opslaan van verschillende soorten data die heel grote volumes kunnen bereiken.

Object Store is vooral geschikt voor:

  • scale-out-opslag
  • het opslaan van grote hoeveelheden statische data (veel bestanden)
  • het streamen van media (audio/video)
  • bestanden die gekoppelde metadata nodig hebben (bijvoorbeeld voor beleidsgestuurd databeheer)
  • back-up, bewaren en archiveren van data
  • een landelijke opslagfaciliteit voor repositories van onderzoekspublicaties (bijvoorbeeld figshare, Dataverse)
  • online dataopslag binnen een iRODS-toepassing, waardoor het mogelijk is om geografisch verspreide data als één geheel beschikbaar te maken.

Hoe werkt objectopslag?

Onze Object Store-dienst is een gedistribueerde architectuur die data als objecten beheert. Dit maakt uitbreiding gemakkelijk. Traditionele opslagsystemen organiseren data vaak in een bepaalde hiërarchie van mappen en bestanden. Objectopslag heeft juist een heel platte structuur van containers en de objecten die ze bevatten. Het voordeel hiervan is dat objectopslagsystemen veel beter opgeschaald kunnen worden dan opslagsystemen die op bestanden gebaseerd zijn.

Object storage infographic

Toegangsprotocollen

Object Store is gebaseerd op OpenStack SWIFT. Naast het systeemeigen protocol, biedt dit ook het algemene S3-protocol. De S3 REST API is ontwikkeld door Amazon om toegang tot hun cloudopslagsysteem te bieden. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden en tools beschikbaar voor dit type opslagsysteem. Dataverwerkingssoftware Apache Spark en Elastic Search kunnen met S3 communiceren. Aan de clientzijde zijn er ook tools beschikbaar. Cyberduck en NextCloud bieden grafische gebruikersinterfaces voor de verwerking en het beheer van data. Rclone is een rsync-achtige synchronisatietool voor cloud-opslagsystemen.

Archiveren en back-up

Je kunt je data ook archiveren met onze Data Archive-dienst. De Object Store biedt een snelle netwerkverbinding rechtstreeks naar dit archief. SURF maakt geen automatische back-ups van data die zich in de Object Store bevinden. Data worden meerdere keren opgeslagen, wat het risico op verlies aanmerkelijk verkleint. Toch blijf je persoonlijk verantwoordelijk voor het maken van back-ups van je bestanden.

Aangepaste oplossingen

SURF kan toepassingen van gepersonaliseerde oplossingen ondersteunen, aangepast aan plaatselijke instellingen. Denk hierbij aan het hosten van NextCloud. Dit is een simpele werkomgeving voor onderzoeksteams die grote hoeveelheden data verwerken of die samenwerken met derden.

Tarieven

De tarieven voor deze dienst vind je in de brochure SURF Diensten en tarieven (pdf).

Ondersteuning en advies

Als gebruiker van SURF’s Object Store kun je ons altijd om hulp vragen. Onze helpdesk is via de servicedesk portal, telefonisch (+31 20 800 14 00) of per mail te bereiken. Het is ook mogelijk om een persoonlijke afspraak te maken. Onze helpdesk is beschikbaar tijdens kantooruren (9.00-17.00).

Heb je specifiek advies nodig over hoe je Object Store het beste in kan zetten voor je onderzoek? Neem dan contact op met onze consultancydienst.

Meer (technische) informatie over deze dienst en hoe je hem moet gebruiken vind je in de SWIFT user documentation

Aanvragen 

Wil je Object Store gebruiken of heb je meer informatie nodig? Neem contact met ons op via info@surfsara.nl.

Maak je al gebruik van andere SURF-diensten en heb je al een account? Dan kun je met dezelfde aanmeldgegevens toegang krijgen tot de Object Store-dienst. Neem contact op met onze helpdesk om gebruik te maken van deze optie. 

Portfolio datadiensten

We bieden een breed assortiment van diensten aan voor verschillende fasen in de levenscyclus van data. Bekijk het complete portfolio datadiensten.