Open en Online Cursus Systeemanalyse en Duurzaamheid

Bij het onderzoek naar een optimale wereldvoedselvoorziening speelt de systeem-analytische benadering een belangrijke rol. De Open en Online Cursus Systeemanalyse en Duurzaamheid maakt studenten vertrouwd met de belangrijkste principes van deze theorie.

Open leermaterialen

Instelling

Wageningen University & Research (WUR)

Doel en doelgroep

De systeemanalyse is een belangrijk hulpmiddel bij het onderzoek naar een optimale wereldvoedselvoorziening. Om studenten vertrouwd te maken met de uitgangspunten van de systeemanalyse-benadering, ontwikkelde Wageningen University & Research de Open en Online Cursus Systeemanalyse en Duurzaamheid. De cursus laat zien hoe de systeemtheorie kan helpen om de complexiteit van duurzame voedselproductiesystemen te begrijpen en leert studenten hoe ze op een systematische manier naar complexe vraagstukken kunnen kijken. Met de online cursus biedt Wageningen meer maatwerk voor studenten en verhoogt ze de efficiëntie van docenten.

De cursus is als small private online course (SPOC) aangeboden aan alle masterstudenten van Wageningen University & Research en is nu voor alle studenten als MOOC beschikbaar op het platform edX.

Resultaten

Het belangrijkste resultaat is de MOOC ‘Food Security and Sustainability: Systems thinking and environmental sustainability’. De MOOC bevat 79 video’s over voedselveiligheid, systeemanalyse en duurzaamheid. De filmpjes van de MOOC zijn ook los beschikbaar op YouTube.

De MOOC is inmiddels meer dan 22.000 keer gevolgd. De deelnemers waren vooral te spreken over het niveau, de moeilijkheidsgraad en de kwaliteit van de animaties; ze beoordeelden de cursus gemiddeld met een 7,8. De online cursus fungeerde bovendien als best practice bij het opzetten van andere MOOCs  binnen Wageningen University.

Ontwikkelde materialen

  • Een MOOC: Sustainable Food Security: The value of systems thinking.
  • 79 losse video’s  over voedselveiligheid, systeemanalyse en duurzaamheid

Tips

Hou er rekening mee dat het soms even duurt voordat een MOOC zijn plaats heeft gevonden binnen de onderwijscyclus en besteed ook de nodige aandacht aan voorlichting aan studenten over bijvoorbeeld inschrijving, cursusverloop en studiebelasting.

Contactpersoon voor vragen

Ulrike Wild, ulrike.wild@wur.nl

Stimuleringsregeling open en online onderwijs

Dit project heeft in 2015- 2016 deelgenomen aan de stimuleringsregeling open en online onderwijs.