Open leermaterialen in de praktijk

Docenten, bibliotheekmedewerkers en andere professionals binnen het hoger onderwijs vertellen over hun ervaringen met het delen of hergebruiken van open leermaterialen. Mensen die geloven in het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertise. Die experimenteren om te kijken wat het oplevert en anderen willen inspireren.

multi-locatie leren

Open leermaterialen in de praktijk: Bregje Weeda

Bregje Weeda is naast docent Engels aan de HZ University of Applied Sciences, ook zelf student. Zij ziet echt de meerwaarde van hergebruik van open leermaterialen.

"In het onderwijs wordt zo vaak het wiel opnieuw uitgevonden. Ik denk persoonlijk dat dat iets is wat veel docenten ervaren. Vaak blijkt dat collega's je al voor gegaan zijn. Laten we dus samenwerken en elkaars ontwikkelde materiaal inzetten. Het labelen van het materiaal op bijvoorbeeld onderwerp en formaat is een belangrijk hulpstuk. Zo maak je het makkelijker voor anderen om het materiaal te vinden en gebruiken. De tijd die jij besteed hebt aan het maken van het materiaal hoeft iemand anders zo in iedergeval niet meer te besteden. Een tip: personaliseer het hergebruikte materiaal wel, zodat het goed aansluit bij jouw studenten."