Docenten, bibliotheekmedewerkers en andere professionals binnen het hoger onderwijs vertellen over hun ervaringen met het delen of hergebruiken van open leermaterialen. Mensen die geloven in het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertise. Die experimenteren om te kijken wat het oplevert en anderen willen inspireren.
Open leermaterialen in de praktijk: Ernst Boogert
Het leerproces beter, makkelijker en leuker maken is één van de hoofddoelen van het stimuleringsregelingsproject Database Driven E-Learning (DaDEL) van Ernst Boogert van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).
Hij werkt samen met collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam aan een platform dat het online delen van oefeningen in de Hebreeuwse en Griekse grammatica mogelijk maakt. Door de toevoeging van technologie wordt het voor docenten mogelijk om studenten de grammatica direct te laten oefenen op teksten. Via een uitgebreid feedback en tracking systeem hebben zowel student als docent vervolgens inzicht in de prestaties.
"Ik ben ervan overtuigd dat dit de manier is om studenten te helpen met deze lastige talen. Het is leuker voor de student en het onderwijs wordt er beter van. Bovendien worden docenten uitgedaagd om de dialoog aan te gaan over wat goede onderwijsmaterialen zijn. Ook levert het tijdswinst op voor de docenten, omdat in de loop van de tijd steeds meer goede onderwijsmaterialen tot hun beschikking komen."