Open leermaterialen in de praktijk

Docenten, bibliotheekmedewerkers en andere professionals binnen het hoger onderwijs vertellen over hun ervaringen met het delen of hergebruiken van open leermaterialen. Mensen die geloven in het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertise. Die experimenteren om te kijken wat het oplevert en anderen willen inspireren.

multi-locatie leren

Open leermaterialen in de praktijk: Jan Verbesselt

Ontbossing is een groot probleem in de wereld. De leermaterialen en tools van het geoscripting vak van Jan Verbesselt en zijn collega’s bij Wageningen University worden over de hele wereld, binnen en buiten het onderwijs, gebruikt.

"Ons leermateriaal en tutorials hebben wij online beschikbaar gesteld via het GitHub platform. Het is voor iedereen over heel de wereld beschikbaar, niet alleen onze studenten. Iedereen kan er bovendien ook een bijdrage leveren in het verbeteren van het materiaal. Het lesmateriaal kan samen met satelliet data (dat ook open beschikbaar is) ingezet worden om ontbossing in de wereld in kaart te brengen. Op die manier dragen we ons klein steentje bij aan een betere wereld. Met ons materiaal leer je programmeren en met spatiale data sets om te gaan, zoals satelliet data en andere ruimtelijke datasets, (i.e. Geo-ict, Linux). Zo kan je op een efficiënte en transparante manier grote veranderingen, zoals ontbossing of droogte, in kaart brengen en visualiseren via het web."