Open Onderwijs API: Mijn UvA-app

In de MijnUva- app bekijken studenten van de Universiteit van Amsterdam in één oogopslag hun persoonlijke rooster, cijfers en opleidingsnieuws. De app maakt achter de schermen gebruik van de Open Onderwijs API. 

2 personen luisteren aandachtig

Open Onderwijs API

Voor de gebruikers is de app een overzichtelijk dashboard. Maar aan de achterkant moeten diverse gegevens van allerlei formaten en systemen tot één geheel worden geknoopt. Dat gebeurt onder andere met behulp van de Open Onderwijs API die wij in samenwerking met diverse hogeronderwijsinstellingen en leveranciers ontwikkelen.  "Al die achterliggende systemen spreken hun eigen taal," zegt Tom Kuipers, developer bij de UvA. "Door de Open Onderwijs API zijn we minder afhankelijk van de structuur van berichten zoals elk systeem die aanlevert."

Vertaler

Om de informatie van de verschillende systeem op één dashboard te laten zien gebruiken we een 'tussenlaag'. Dit is inQdo Connect. "inQdo Connect werkt als een soort digitale stekkerdoos die alle informatiesystemen op elkaar laat aansluiten," zegt Pieter Smit van inQdo B.V. “Alle gegevens krijgen hetzelfde formaat en dezelfde structuur. Doordat de tussenlaag de informatie netjes oplevert aan de Open Onderwijs API, hoeft de applicatieontwikkelaar van de UvA maar tegen één systeem aan te praten."

Beveiligde verbindingen

Een app als MijnUvA gebruikt persoonsgegevens, dus goede beveiligingsmaatregelen zijn belangrijk. In plaats van een gebruikersnaam en wachtwoord, gebruikt de app een autorisatieserver (OAuth) om studenten te laten inloggen. Zodra de student inlogt via SURFconext, vindt er een tokenuitwisseling plaats. De token gaat naar inQdo Connect. Die weet dat de token bij een specifieke student hoort en vraagt de juiste informatie op. Op het SURF-blog lees je een uitgebreidere uitleg.

Nieuwe toepassingen

De UvA heeft helaas niet de tijd en de expertise om zelf nieuwe applicaties te maken. Daarom willen zij in de toekomst bepaalde gegevens via de Open Onderwijs API gaan delen. Hoe meer hogeronderwijsinstellingen dat doen, hoe aantrekkelijker het is voor studenten om met de gegevens aan de slag te gaan en nieuwe toepassingen te ontwikkelen.

Wil je meer weten? We maakten een animatie die laat zien wat de mogelijkheden en voordelen zijn van de Open Onderwijs API: Bekijk de animatie

Interne link:
https://www.surf.nl/kennisbank/2016/animatie-over-het-delen-van-onderwijsdata-met-de-open-onderwijs-api.html

Gerelateerde items/Verder lezen