edusources: landelijk platform met groot aanbod van digitale leermaterialen

edusources is het platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlandse onderwijs. Met edusources hebben docenten, bibliotheekmedewerkers en studenten op 1 plek toegang tot een divers aanbod van digitale leermaterialen. Leermaterialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

Studenten in gesprek

Over edusources

Met edusources kunnen docenten en studenten gemakkelijk digitale leermaterialen vinden en hergebruiken voor hun onderwijs of studie. edusources is hét platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlands onderwijs.

Wat is edusources?

Met edusources maken instellingen digitale leermaterialen beschikbaar voor het onderwijs, zoals kennisclips, PowerPoint-presentaties, pdf’s, online e-modules en oefentoetsen. Zo ontstaat er een actuele collectie waarvan de kwaliteit steeds beter wordt. Ideaal voor docenten die op zoek zijn naar inhoudelijke vernieuwing of nieuwe werkvormen om de kwaliteit van leermaterialen te verbeteren.

Ga naar het platform edusources.nl

Leermaterialen vrij te gebruiken

Op het platform edusources staat een gevarieerd aanbod van (open) leermaterialen van onderwijsinstellingen. edusources faciliteert het gemakkelijk uitwisselen van deze leermaterialen voor vakdocenten. Met een Creative Commons-licentie geeft de maker toestemming om het materiaal vrij te delen en te gebruiken in het onderwijs. De materialen kunnen geheel open of alleen binnen de instelling of vakcommunity gedeeld worden. Docenten en studenten kiezen precies die leermaterialen die zij nodig hebben voor hun onderwijs of studie.

Snel zoeken

Docenten en studenten kunnen in collecties zoeken naar leermaterialen die passen bij hun vakgebied. Met een duidelijke zoekterm en direct al een filter op vakgebied en opleidingsniveau (mbo, hbo, wo) komen de eerste resultaten op edusources.nl naar boven. Ook kunnen zoekopdrachten verder gespecificeerd worden door nog meer filters toe te passen.

De 11 vakgebieden zijn:

  • Aarde en milieu
  • Economie en bedrijf
  • Exact en informatica
  • Gedrag en maatschappij
  • Gezondheid
  • Interdisciplinair
  • Kunst en cultuur
  • Onderwijs en opvoeding
  • Recht en bestuur
  • Taal en communicatie
  • Techniek

Wat betekent edusources voor docenten?

edusources in het kort

Infographic edusources

De infographic vat in één oogopslag samen hoe edusources werkt.

Download de infographic

Functionaliteiten van edusources

Voor instellingen:

  • Materialen en collecties beschikbaar stellen
    In samenspraak met de instellingsbibliotheek eigen digitale leermaterialen beschikbaar maken en delen met collega’s en/of andere instellingen.
  • Metadata invoeren voor vindbaarheid
    Binnen het platform leermaterialen met de juiste metadata invoeren.

Voor vakcommunity’s:

  • Open en semi-open beschikbaar stellen
    Mogelijkheid om open en semi-open leermateriaal van opleidingen en materialen vanuit samenwerkingsverbanden te publiceren.
  • Leermaterialen etaleren door het publiceren van collecties
    Vakcommunity’s hebbben een ‘eigen’ pagina waarop zij hun materiaal uitlichten en de verschillende collecties presenteren.

Voor docenten en studenten:

  • Vrij te zoeken en gebruiken 
    Docenten en studenten vinden op het platform verschillende collecties van Nederlands- en Engelstalig leermateriaal. De zoekopdracht kan verfijnd worden met filters, zoals onderwijsniveau, type leermateriaal of onderwijsinstelling.
  • Inspiratie op een specifiek vakgebied
    Op thema’s of in collecties van onderwijscommunity’s zoeken die bij een specifiek vakgebied passen, en kunnen dit delen via social media of een direct link.
  • Op kwaliteit beoordeeld
    Waardering door anderen is zichtbaar. Gebruikers helpen mee om de kwaliteit van het materiaal te beoordelen door te liken of een sterren-rating te geven.

Ondersteuning bij edusources

Eerste- en tweedelijnsondersteuning

Wij bieden vanuit edusources tweedelijns ondersteuning aan instellingen en vakcommunity’s. De eerstelijns ondersteuning ligt bij de instelling zelf. Iedere instelling of community benoemt een contactpersoon die deze ondersteuning coördineert. Wij helpen  om de ondersteuning binnen de instelling of community te organiseren. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar. Ook hebben contactpersonen een centrale ingang voor vragen en storingen via info@edusources.nl. Het technisch beheer en de doorontwikkeling van edusources is onderdeel van het dienstaanbod.

Gebruikersnetwerk

Verder biedt edusources een actief gebruikersnetwerk, waarin alle contactpersonen zijn verenigd. Wij organiseren periodiek overleggen waarin de landelijke afstemming plaatsvindt over het platform, kunnen gebruikers ervaringen uitwisselen en worden toekomstige functionaliteiten van het platform besproken. Dit gebeurt onder coördinatie van SURF. Ook bieden wij diverse stappenplannen voor medewerkers van mbo-, hbo- of wo-instellingen die willen starten met het delen van open leermaterialen.

Experimenteren met edusources

Infographic open leermaterialen organiseren

Wil je een collectie leermaterialen opbouwen of digitale materialen toegankelijk maken voor anderen? Doe mee aan de regeling Versnellen met edusources van SURF en Versnellingsplan en experimenteer een jaar lang met edusources. Starten met de regeling kan aan het begin van elk kwartaal tot en met oktober 2022.

Meer informatie op de website van Versnellingsplan