Jong Talent aan het woord: Femke Morsch

Femke Morsch vertelt over haar periode als Jong Talent bij SURF. Inmiddels werkt ze als product manager op de afdeling Trust & Security. "In de vacature zag ik de trefwoorden innovatie, ICT, eigenwijsheid. Daar herkende ik mezelf in!"

Hoe ben je Jong Talent geworden?

Na mijn studie Biomedical Engineering aan de TU Delft wist ik dat ik iets met techniek en met ICT wilde gaan doen. Toen ik de vacature voor Jong Talent bij SURF zag, voelde ik meteen dat die bij mij paste. Ik zag bijvoorbeeld de trefwoorden innovatie, ICT, praktijk en leren in één, eigenwijsheid. Daar herkende ik mezelf in!

Ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen. Ik had er al snel een goed gevoel bij. In het begin vond ik het wel spannend of ik voldoende ICT-kennis had, maar dat kwam helemaal goed. Een stevige affiniteit is voldoende om je zelf daarin snel bij te spijkeren.

Wat heb je als Jong Talent gedaan?

Mijn eerste project was SURFnet Labs, een website die een showcase moest worden voor de experimentele diensten van SURF. Het moest een werkomgeving worden waar diensten getoond en gedocumenteerd konden worden, met links naar communities over het onderwerp. Ik heb daarvoor het concept ontwikkeld en een proof of concept gemaakt.

Vervolgens ging ik aan de slag met de ontwikkeling van SURFconext, de online samenwerkingsinfrastructuur van SURF. Daarbinnen richtte ik me vooral op de ontwikkeling van de functionele specificaties, dus de vraag: wat moet de gebruiker kunnen met SURFconext? Ik heb user stories geschreven, maar ook een meegewerkt aan een demoportal waarmee we SURFconext kunnen demonstreren. In een ander SURFconext-project heb ik me bezig gehouden met het testen van de user interface.

Bij de introductie van SURFconext heb ik alle activiteiten rondom SURFconext georganiseerd. Ik heb onder andere een workshop opgezet en sprekers geregeld voor verschillende sessies.

Wat vond je het meest bijzonder aan je periode als Jong Talent?

Als Jong Talent werk je in korte tijd met heel veel mensen samen, mensen uit veel verschillende hoeken. Zo zat ik aan tafel met ontwikkelaars, het studenten support team, SURF-collega’s, maar ook met toekomstige gebruikers van SURFconext.

Bij SURF leer je veel doordat je niet in een stramien gedrukt wordt. Je krijgt de vrijheid om dingen uit te proberen, bijvoorbeeld de manier waarop je een project organiseert. Je krijgt dus veel eigen verantwoordelijkheid, en daarmee ook vertrouwen om dingen zelf aan te pakken. Als Jong Talent word je echt voor vol aangezien.

Bijzonder vond ik ook het onderlinge contact tussen de Jong Talenten. Je bent met een club van ongeveer vijf Jong Talenten en je kunt dus altijd bij iemand terecht voor advies of feedback. Naast je mentor natuurlijk.