Jong Talent aan het woord: Migiel de Vos

Migiel de Vos vertelt over zijn periode als Jong Talent bij SURF. Inmiddels werkt hij op de afdeling Network. “Je krijgt te maken met alle aspecten van het ICT-vak, zowel de techniek als bijvoorbeeld projectmanagement."

Hoe ben je Jong Talent geworden?

Na mijn afstuderen aan de TU Eindhoven, bij Computer Science & Engineering, ging ik op zoek naar een baan. Ik had tijdens mijn studie een eigen bedrijfje waarmee we verschillende soorten hosting aanboden en websites bouwden. Omdat ik mezelf verder wilde ontwikkelen ben ik hiermee gestopt en ben ik verder gaan kijken.

Ik kwam de vacature voor Jong Talent bij SURF tegen en heb meteen gesolliciteerd. Ik had namelijk al snel door dat het bij SURF niet alleen om de techniek draait, maar vooral om wat we ermee kunnen bereiken: dat gebruikers in onderzoek en onderwijs steeds beter en efficiënter met elkaar kunnen communiceren en samenwerken.

Wat heb je als Jong Talent gedaan?

Ik ben begonnen met een opdracht voor DNSSEC. DNSSEC is een uitbreiding op het Domain Name System en verhelpt een aantal kwetsbaarheden in DNS waardoor de 'bewegwijzering' van het internet veiliger en vertrouwder wordt. Ik heb een tool gemaakt die controleert of een DNSSEC-zone goed werkt.

Daarna was ik verantwoordelijk voor de uitrol van een nieuwe database waarin alle technische informatie over het SURF-netwerk staat opgeslagen. Ik heb geïnventariseerd hoe en welke informatie overgezet moest worden vanuit het oude systeem naar het nieuwe, en ik heb gezorgd dat het nieuwe systeem werd geïmplementeerd en in gebruik genomen.

Tijdens een derde opdracht heb ik een inventarisatie gedaan van de huidige klantinformatiesystemen van SURF, waarbij ik een advies heb uitgebracht hoe klantinformatie in de toekomst het best beheerd kan worden. 

Hierna heb ik gekeken naar hoe SURF de instellingen kan begeleiden bij complexe aansluittrajecten. Gedurende deze periode heb ik veel contact gehad met onze klanten.

Mijn laatste opdracht was het projectleiderschap van SURFconext Services. Ik was verantwoordelijk voor het aansluiten van nieuwe diensten op de samenwerkingsinfrastructuur SURFconext, zoals e-researchdiensten en videodiensten.

Wat vond je het bijzonderst aan je periode als Jong Talent?

Heel mooi én leerzaam aan het Jong Talent-programma is dat je te maken krijgt met alle aspecten van het ICT-vak. Je bent bezig met de techniek, maar ook met bijvoorbeeld projectmanagement. Zo ben ik erachter gekomen dat projectmanagement ook iets is wat bij me past. Dat had ik eerder niet gedacht.

Lees meer over het Jong Talent Programma