Werkmaatschappijen

De SURF-organisatie omvat naast het bureau van de coöperatie SURF (SURF-bureau) ook 3 werkmaatschappijen: SURFnet, SURFmarket en SURFsara. De dienstverlening vindt plaats binnen deze zelfstandige werkmaatschappijen die elk hun eigen werkterrein hebben. Het SURF-bureau houdt zich vooral bezig met bestuurlijke afstemming.

Gezamenlijke missie

De werkmaatschappijen opereren vanuit de gezamenlijke missie en ambities van de SURF Meerjarenagenda. Samen bieden de werkmaatschappijen en het Netherlands eScience Center de verschillende componenten van de e-infrastructuur als geïntegreerde diensten aan de eindgebruikers aan.

Collegas van SURF-werkmaatschappijen tijdens een vergadering

3 werkmaatschappijen met eigen werkterrein

De SURF-organisatie bestaat uit het SURF-bureau en 3 werkmaatschappijen: SURFnet, SURFmarket en SURFsara. De dienstverlening van SURF vindt plaats binnen deze zelfstandige werkmaatschappijen die elk hun eigen werkterrein hebben. Het SURF-bureau houdt zich bezig met bestuurlijke afstemming en het faciliteren van de statutaire organen van de coöperatie. Zowel het SURF-bureau als de werkmaatschappijen werken samen met nationale en internationale partners.

SURFnet

SURFnet zorgt dat onderzoekers, docenten en studenten eenvoudig en krachtig samen kunnen werken met behulp van ICT. Om ICT-mogelijkheden optimaal te kunnen benutten stimuleert, ontwikkelt en exploiteert SURFnet een geavanceerde, vertrouwde en verbindende ICT-infrastructuur.

SURFmarket en SURFspot

SURFmarket is de ICT-marktplaats voor het onderwijs en onderzoek en faciliteert het gebruik van ICT. SURFmarket onderhandelt namens de bij SURF aangesloten instellingen met ICT-aanbieders. Zo hebben deze instellingen de keuze uit software, clouddiensten, digitale content, ICT-diensten en hardware. Dit alles tegen voordelige prijzen. De webwinkel SURFspot biedt medewerkers en studenten voordelige software en andere ICT-producten voor thuisgebruik. 

SURFsara

SURFsara is het nationale supercomputercentrum en faciliteert hoogwaardige rekenfaciliteiten voor het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Nederland. Ook zorgt SURFsara voor technologieoverdracht naar het bedrijfsleven. SURFsara levert high performance computing (HPC-)diensten, dataopslag, netwerkonderzoek en visualisaties aan wetenschap en bedrijfsleven.

Netherlands eScience Center

Samen met NWO werkt SURF in het Netherlands eScience Center, (NLeSC) aan de ondersteuning en versterking van multidisciplinair en data-intensief onderzoek waarin ICT wordt gebruikt. SURF en NWO waren in 2010 grondlegger van het NLeSC, hét kennis- en expertisecentrum voor e-science in Nederland. 

Laatste wijziging op 11 jan 2019