Jan Bot, senior adviseur bij SURFsara

Jan Bot werkt bij SURFsara. Hij begon in 2013 als adviseur bij de afdeling escience & cloud services en is inmiddels senior adviseur op het gebied van e-infrastructuren. “Het leuke is dat je bij SURFsara bijdraagt aan de positie van Nederland als kenniseconomie, en aan topwetenschap. Dat is niet een of andere marketingkreet: dat is echt zo!”

Wetenschappers helpen in hun werk

“Wetenschappers die voor hun onderzoek rekencapaciteit of een high-performance infrastructuur nodig hebben, weten vaak niet wat ze exact nodig hebben en hoe de systemen werken. Als adviseur ga ik met hen in gesprek en identificeer wat ze nodig hebben. Ook help ik ze bij de implementatie. Soms is een simpel adviesgesprek genoeg, de andere keer draai ik volledig mee in een project. Het belangrijkste is daarbij om altijd begrip te hebben voor de onderzoekers: voor hen is het gebruik van de systemen van SURFsara geen doel, maar een middel.”

Affiniteit met onderzoek

“De combinatie van techniek en onderzoek maakt SURFsara uniek. Je helpt wetenschappers met jouw ICT-oplossing. Daardoor kunnen zij hun onderzoek doen, en daarmee help je de wetenschap verder. Zo simpel is het. SURFsara is een fantastische plek voor mensen die, zoals ik, affiniteit hebben met onderzoek, maar zelf geen onderzoeker zijn. Op deze manier kan ik toch bijdragen. Ook niet onbelangrijk: de arbeidsvoorwaarden zijn hier beter en je toekomstperspectief is een stuk minder onzeker dan als onderzoeker.”

Jan Bot 

Sociaal en informeel

“Ik ga vaak langs bij de instellingen, werk veel samen met wetenschappers en met collega’s van de werkmaatschappijen. Ik ben dus heel sociaal bezig, maar sluit mezelf ook weleens een paar dagen op om iets te bouwen waar zo’n wetenschapper vervolgens mee kan werken. Het leuke is dat je helemaal vrij bent om een oplossing te bedenken en die vervolgens te bouwen. Niemand vertelt wat je moet doen of remt je af. De sfeer is heel informeel, er is geen hiërarchie. Iedereen is bereid je te helpen, niemand voelt zich ergens te goed voor. Dat werkt heel prettig.”

Samenwerken binnen SURF

“Samenwerken met mijn collega’s bij de andere werkmaatschappijen vind ik erg leuk. Ik heb daardoor veel verschillende mensen om me heen. Ieder SURF-onderdeel heeft zijn eigen expertise, en dat zie je ook duidelijk terug, maar tegelijkertijd maakt dit het geheel heel erg sterk. Bij SURF mag je ook vrij snel al uitdagende projecten doen. Er is dus vertrouwen in je capaciteiten, maar er zijn altijd collega’s in de buurt om je grootste fouten corrigeren. Het is als fietsen met zijwieltjes: je krijgt genoeg ruimte om het fietsen te leren en er is genoeg ondersteuning om ervoor te zorgen dat je niet omvalt.”

Meer medewerkers aan het woord

Laatste wijziging op 01 dec 2016

Meer informatie