Stageopdracht High Performance Data Opslag

SURF is op zoek naar een stagiair(e) die enthousiast is over de nieuwste technologieën op het gebied van high performance dataopslag. Voor onderzoek worden grote hoeveelheden data verwerkt. Dit varieert van enkele GigaBytes tot honderden TerraBytes of zelfs PetaBytes per onderzoek.

 • Werk- en denkniveau: HBO
 • Locatie: Amsterdam
 • Aantal uur: 32
 • Duur: 20 weken

Over SURF en SURF Research Cloud

SURF is de samenwerkingsorganisatie voor ict voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. SURF werkt samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan ict-voorzieningen en ict-innovatie om de kansen van digitalisering optimaal te benutten.

SURF Research Cloud is een portal voor het efficiënt bouwen van virtuele onderzoekswerkplekken. Het zet voorgeconfigureerde workspaces en datasets in bij verschillende cloud providers zoals de HPC Cloud dienst van SURF zelf. Instellingen, onderzoeksgemeenschappen en dienstverleners kunnen bijdragen aan de functionaliteit van Research Cloud door computer- en opslagsystemen en applicaties te integreren.

De opdracht

De SURF HPC Cloud dienst is verbonden met diverse opslag systemen. De HPC Cloud infrastructuur is recent vernieuwd. Om onderzoekers goed te kunnen adviseren, zijn benchmarks nodig voor de nieuwe koppelingen met de verschillende opslag systemen. In deze stage opdracht wordt verwacht dat je een testplan maakt om de performance van de verschillende systemen te benchmarken. Als het testplan is goedgekeurd voer je met ondersteuning van het HPC Cloud devops team de tests zelfstandig uit. De resultaten van de tests worden binnen het team geanalyseerd. Na analyse kan een advies voor het gebruik van de storage systemen worden geschreven of er kan verder onderzoek worden gedaan om verbeteringen aan de infrastructuur voor te stellen.

Jouw vaardigheden en achtergrond

 • Je bent nieuwsgierig naar opkomende technologieën; woorden als blockstorage, filesystems, objectstorage, SSD, HDD, diskcache en webdav behoren tot je "normale" gereedschapskist, maar je bent ook zeer comfortabel met de "basics" (aka Linux Skills).
 • Je hebt ervaring met een programmeer- of scripttaal, zoals Python, Bash of Perl, en bent bekent met Configuration Management tools en Infrastructure as Code (Ansible, Terraform, etc.).
 • Je begrijpt en waardeert de complexiteit van multi-tier ict-omgevingen, en hebt een functioneel begrip van concepten en definities zoals: Frontend, Backend, Netwerk Topologieën, Identity Management, Security Groups, Firewalls, etc.
 • Je bent servicegericht, oplossingsgericht en comfortabel in een team waar we delen wat we niet weten, we vragen om hulp en begeleiding, we verbergen geen fouten, en we werken hard om elkaar gelukkiger en productiever te maken.
 • Eerdere ervaring met netwerk en disk IO monitoring heeft sterk de voorkeur.

Wij bieden

 • Voor MBO en € 500 stagevergoeding voor HBO (voltijd = 40 uur).
 • Werkweek 32 uur.
 • Stage periode van 20 weken
 • Ons kantoor is gevestigd op Amsterdam Science park dat openbaar vervoer op loopafstand biedt

Intresse?

Stuur dan je motivatie en cv naar sollicitatie@surf.nl. Voorafgaand aan de indiensttreding is voor deze functie het overleggen van een VOG vereist. 

Meer informatie