Vacacture Technisch consultant - Data Preservation Services

Wil jij het Data Preservation team komen versterken als technisch consultant? De technisch consultants van SURF helpen onderzoekers om de diensten en infrastructuren van SURF optimaal te benutten door ondersteuning en advies te geven en oplossingen af te stemmen op hun behoeften.

 • Opleidingsniveau: academisch
 • Locatie: Amsterdam
 • Dienstverband: 24-40 uur
 • Sluitingsdatum: 10 maart 2021

Over SURF en Research Services

SURF ondersteunt onderzoek en onderwijs door innovatie en dienstenontwikkeling, door gebruik te maken van haar expertise op het gebied van High Performance Computing, Data Processing en Data Services.

Binnen SURF is de afdeling Research Services verantwoordelijk voor het Nederlandse nationale supercomputer rekencluster Lisa, en het Data Archief. Het team Data Preservation Services beheert onder meer het SURF Data Archief, een tape library met meer dan 90 petabytes aan onderzoeksdata. Het Data Archief speelt een centrale rol in de lange-termijn opslag en -ontsluiting van wetenschappelijke onderzoeksgegevens in Nederland en Europa, met name op gebieden met zeer grote hoeveelheden data, zoals de LHC bij CERN en de LOFAR-telescoop.

Wat houdt de functie in?

Als technisch consultant geef je advies en ondersteuning betreffende het SURF Data Archief en andere datadiensten bij SURF en ben je betrokken bij Europese projecten op het gebied van Research Data Management. Als consultant bij SURF heb je diepgaande kennis van wetenschappelijk onderzoek. Je kunt je kennis op een professionele en aansprekende manier laten zien en presenteren aan collega's, externe relaties en gebruikers. Je herkent de behoeften van onderzoekers aan diensten die SURF nu al aanbiedt of in de toekomst zou kunnen ontwikkelen. Je bent in staat om mogelijkheden voor verbetering en innovatie te signaleren en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen aan te jagen.

Wat ga je precies doen?

In deze rol:

 • Help je onderzoeksgemeenschappen optimaal gebruik te maken van de diensten die SURF aanbiedt, en vertaal en leg je hun behoeften uit aan onze systeemexperts. Daartoe bouw en onderhoud je relaties met wetenschappelijke onderzoekers, onderzoeksgroepen en ondersteunende functies zoals IT-afdelingen.
 • Je zorgt voor effectieve communicatie tussen verschillende teams binnen SURF en extern - zowel op nationaal als internationaal niveau. Je woont (inter)nationale projecten en conferenties bij.
 • Je verzorgt trainingen over onderwerpen die te maken hebben met het beheer van onderzoeksdata (FAIR-data, metadata, persistent identifiers, etc.) en over het gebruik van SURF-diensten of diensten die we met onze partners ontwikkelen.
 • Je blijft up-to-date, verdiept je kennis en ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van research datamanagement en andere gebieden die gerelateerd zijn aan high-performance computing.

Wij zoeken

Kandidaten die als gezicht van ons operationele team naar de buitenwereld fungeren. Als ideale kandidaat ben je analytisch sterk, proactief en heb je affiniteit met wetenschap, ook al doe je het wetenschappelijk onderzoek niet zelf. Je vindt het leuk om nieuwe dingen te leren, vooral nieuwe technologie, en je leert snel. Je werkt graag zelfstandig, maar functioneert ook goed in een team. Je hebt goede sociale vaardigheden en herkent jezelf in het volgende:

 • Een academisch werk- en denkniveau. Je hebt een MSc of PhD in een data / computationally-intensive research field zoals computer science, kunstmatige intelligentie, wiskunde, etc. of hebt gelijkwaardige werkervaring.
 • Ervaring met programmeren (bij voorkeur C/C++/Java en/of Python), en goede kennis van Unix/Linux systemen.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden. Je spreekt en schrijft vloeiend in het Engels en bij voorkeur ook in het Nederlands.
 • Je kunt je werk presenteren op conferenties en via technische blogs, je hebt bijvoorbeeld in het verleden wetenschappelijke papers of boeken geschreven. 
 • Kennis van wetenschappelijke workflows, dataverwerkingsalgoritmen en datastructuren.
 • Kennis van of ervaring met projectmanagement is een pre.
 • Kennis van of ervaring met datamanagement of high-performance computing is een pre.
 • Ervaring met lesgeven of het geven van trainingen is een pre.

Wij bieden

Een afwisselende en uitdagende baan voor 24-40 uur (0,6 - 1,0 fte) in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau. SURF heeft een zeer diverse, dynamische en open omgeving. Het is uniek dat het zijn medewerkers de kans biedt om op zeer grote schaal te innoveren en te experimenteren met state-of-the-art technologie, terwijl het ook zeer betrouwbare HPC-diensten ontwikkelt en onderhoudt voor onderzoekers op nationaal en internationaal niveau.

SURF biedt uitgebreide opleidingsmogelijkheden en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 36 vakantiedagen en een 1e klas NS business card. Deze functie heeft een salarisrange van € 3.535 tot € 5.802 bruto op basis van een fulltime aanstelling. Ons kantoor is gevestigd op het Amsterdam Science Park, met goede openbaar vervoer voorzieningen in de buurt. De aanstelling is in eerste instantie op basis van een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden.

Interesse?

Stuur dan je motivatie en cv uiterlijk 10 maart 2021 naar sollicitatie@surf.nl ter attentie van Sara Ramezani.

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. Je moet in de eerste maand van je dienstverband een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie