Vacature GPU-consultant/wetenschappelijk programmeur

Wil je werken in een uitdagende en innovatieve omgeving? Wil je bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie, high performance en special computing? Dan ben je van harte welkom bij SURF, de samenwerkingsorganisatie voor ICT in Nederland.

We zijn momenteel op zoek naar een consultant die GPU-specifieke code ontwikkelt, deelneemt aan (inter)nationale projecten en onze gebruikersgemeenschap ondersteunt vanuit het High Performance Machine Learning team.

 • Opleidingsachtergrond: academisch
 • Locatie: Amsterdam/virtueel
 • Dienstverband: 32-40 uur
 • Sluitingsdatum: 12 mei 2021

Over SURF en Research Services

SURF ondersteunt onderzoek en onderwijs door innovatie en dienstenontwikkeling, door gebruik te maken van haar expertise op het gebied van High Performance Computing, Data Processing en Data Services.

Binnen SURF is de afdeling Research Services verantwoordelijk voor de nationale supercomputer Cartesius en de opvolger daarvan, Snellius, en het nationale rekencluster Lisa. Cartesius heeft momenteel 50.000 CPU-kernen en 132 GPU's, met een totale piekprestatie van 1,8 Pflop/s. Lisa bestaat momenteel uit bijna 8.000 CPU-kernen en 104 GPU's. Snellius wordt de nieuwe Tier-1 Nederlandse nationale supercomputer met een piekprestatie van 14 PFLOPS/s, die in 2021 operationeel wordt. De meerderheid van onze gebruikers zijn onderzoekers aan Nederlandse universiteiten, leden, maar ook internationale onderzoeksinstituten.

Wat houdt de functie in?

Het High Performance Machine Learning team participeert in een aantal nationale en internationale projecten op het gebied van kunstmatige intelligentie en biedt ondersteuning en expertise aan leden en partners. Via een tweetraps aanpak vergaren we kennis om te verspreiden en onze gemeenschap te helpen. Onze betrokkenheid bij verschillende consortia bestaat uit het in staat stellen van academische, publieke en private partijen om te profiteren van computer- en data-infrastructuren, alsmede het onderzoeken en mede-ontwikkelen van nieuwe datagedreven methoden voor grootschalige analyses. We verspreiden onze verworven expertise actief in de wetenschappelijke gemeenschap. Dit omvat meestal publicaties, deelname aan cursussen, webinars en openbare voordrachten.

Als GPU-consultant/wetenschappelijk programmeur bij SURF maak je deel uit van het operationele team van de afdeling. Je ondersteunt de ontwikkeling van efficiënte High Performance Computing workflows op GPU's, d.w.z. performance optimalisatie en schaling. Je maakt deel uit van een jong en multicultureel team dat samenwerkt met de onderzoeksgemeenschap om een reeks diensten te ontwikkelen rond kunstmatige intelligentieoplossingen.

Wat ga je precies doen?

 • Interactie met academische, publieke en private stakeholders om onderzoek te ondersteunen, en co-ontwikkeling en benchmarking van software op grootschalige en gespecialiseerde computer- en data-infrastructuren;
 • Deelnemen aan projecten op het snijvlak van high performance computing, cloud computing, gespecialiseerde informatica en verschillende wetenschappelijke domeinen, bv. geneeskunde, chemie, systemen;
 • Deelnemen aan de outreach-activiteiten die kunnen bestaan uit het ontwikkelen van cursusmateriaal, lesgeven, hosten van webinars, organiseren van hackathons, verspreiden van wetenschappelijke en technische resultaten, vrijgeven van publieke code, etc.;
 • Up-to-date blijven met relevante informatie op het gebied van HPC en GPU programmeren.

Enkele voorbeelden van eerdere projecten:

 • Toepassing van transformatormodellen voor chemische reactievoorspellingen;
 • Semantische segmentatie voor histopathologie op gigapixel beelden;  
 • Prestatie-analyse van Nvidia GPU's vs AMD GPU's voor ML;
 • Het afleiden van de eigenschappen van melkwegfusies met behulp van variationele auto-encoders;
 • GANs gebruiken om de kwaliteit van CT-scans te verbeteren.

Wij vragen

Je vaardigheden omvatten het vermogen om je diepgaande kennis van gespecialiseerde informatica en je hands-on ervaring toe te passen voor het oplossen van praktische problemen. Je werkt graag zelfstandig en hebt het vermogen om in teamverband te werken. Je hebt uitstekende interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden en een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Engels en Nederlands. Je bent analytisch sterk, proactief en herkent jezelf in het volgende:

 • Een academisch denk- en werkniveau (MSc/PhD niveau) in informatica, wiskunde of andere gerelateerde vakgebieden. Dit kan gelijkgesteld worden aan beroepservaring;
 • Wetenschappelijke en/of praktische achtergrond in het ontwikkelen van (GP)GPU-codes, waarbij CUDA en/of OpenCL en/of PGAS-talen codes worden gebruikt. Andere architecturen worden als een pluspunt beschouwd;
 • Sterke interesse in de toepassing van gespecialiseerde informatica om problemen op te lossen;
 • Kennis van parallelle computerarchitecturen en programmeertalen, bijvoorbeeld MPI;
 • Programmeerervaring (minstens C/C++/Java en/of Python);       
 • Kennis van UNIX/Linux;
 • Kennis van scripttalen (bv. shell scripting, Perl).

Wij bieden

Een afwisselende en uitdagende baan voor 32-40 uur (0,8 - 1,0 fte) in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau. SURF biedt uitgebreide opleidingsmogelijkheden en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 36 vakantiedagen en een 1e klas NS business card. Deze functie heeft een salarisrange van €3.535 tot €5.802 bruto op basis van een fulltime aanstelling. Ons kantoor is gevestigd op het Amsterdam Science Park, met goede openbaar vervoer voorzieningen in de buurt. De aanstelling is in eerste instantie op basis van een jaarcontract.

Interesse?

Stuur dan je motivatie en CV vóór 12 mei 2021 naar sollicitatie@surf.nl ter attentie van Damian Podareanu.

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure. Je moet in de eerste maand van je dienstverband een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie

Bekijk al onze vacatures