Vacature HPC consultant/wetenschappelijk programmeur

Wil jij werken in een uitdagende en innovatieve omgeving? Wil je bijdragen aan het faciliteren van onderzoek en onderwijs in Nederland door efficiënt gebruik te maken van de Nationale High Performance Computing infrastructuur? Dan ontvangen wij graag je sollicitatie voor het High-Performance Computing en Visualisatie team.

 • Opleidingsniveau: academisch
 • Locatie: Amsterdam
 • Dienstverband: 32-40 uur
 • Sluitingsdatum: 9 mei 2021

Over SURF en Research Services

SURF ondersteunt onderzoek en onderwijs door innovatie en dienstenontwikkeling, door gebruik te maken van haar expertise op het gebied van High Performance Computing, Data Processing en Data Services.

Binnen SURF is de afdeling Research Services verantwoordelijk voor de nationale supercomputingfaciliteiten (o.a. Cartesius en verder) en voor het nationale rekencluster Lisa. Cartesius heeft momenteel 50.000 CPU cores en 132 GPU's, met een totale piekprestatie van 1,8 Pflop/s. Lisa bestaat momenteel uit bijna 7.000 CPU-kernen en meer dan 200 GPU's. De belangrijkste gebruikers van de Nederlandse Nationale HPC infrastructuur zijn onderzoekers van Nederlandse Universiteiten en (internationale) onderzoeksinstituten.

Wat houdt de functie in?

Naast het beheer van de heterogene HPC-infrastructuur van SURF participeert de afdeling Research Services in een aantal nationale en internationale projecten die gericht zijn op het verbeteren van het gebruik van moderne HPC-systemen, vaak in samenwerking met andere HPC-centra. We richten ons over het algemeen op het schalen en optimaliseren van workloads op huidige en toekomstige hardware, het (mede) ontwikkelen van algoritmen met onze partners en leden, het opleiden en ondersteunen van de gemeenschap in het algemeen. Daarnaast dragen we onze opgedane expertise actief uit naar de wetenschappelijke gemeenschap, door regelmatig deel te nemen aan cursussen, webinars en publieke voordrachten.

Als HPC-adviseur/wetenschappelijk programmeur bij SURF maak je deel uit van het multiculturele High-Performance Computing en Visualisatie-team. Je ondersteunt de ontwikkeling en optimalisatie van wetenschappelijke computing workflows op HPC systemen, waarbij je taken uitvoert als: performance optimalisatie, parallellisatie en code porting om de adoptie van accelerators/GPU's in het Nederlandse onderzoeksecosysteem te vergroten. Verder ben je betrokken bij de dagelijkse activiteiten van de exploitatie van de grootste publieke infrastructuur in Nederland.

Wat ga je precies doen?

 • Deelnemen aan het operationele team dat de huidige en aankomende Nederlandse nationale infrastructuur (Nationale Supercomputer en Nationaal Compute Cluster) beheert, en ondersteuning biedt aan onderzoekers die gebruik maken van de systemen.
 • Bijdragen aan performance analyse, performance optimalisatie, en (GPU) parallellisatie projecten in nationaal en internationaal verband.
 • Deelnemen aan nationale en internationale projecten op het gebied van advanced computing (bijv. PRACE, EPI, EuroCC).
 • Een outreach-component die kan bestaan uit het ontwikkelen van cursusmateriaal of het geven van cursussen, het deelnemen aan webinars, het verspreiden van wetenschappelijke en technische resultaten.
 • Up-to-date blijven met relevante informatie op het gebied van HPC.

Wij zoeken

Je vaardigheden omvatten het vermogen om je diepgaande kennis van computersystemen toe te passen, en je hands-on ervaring voor het oplossen van praktische problemen. Je bent analytisch sterk, pro-actief en herkent jezelf in het volgende:

 • Een academisch denk- en werkniveau: (MSc/PhD niveau) in Informatica, Wiskunde of andere traditionele HPC vakgebieden zoals Scheikunde, Natuurkunde of Astronomie.
 • Ervaring met het draaien van wetenschappelijke applicaties in een high-performance computing omgeving.
 • Ervaring met performance analyse/optimalisatie tools en concepten.
 • Ervaring met programmeren in gecompileerde/sceneertalen zoals C/C++, Fortran, Python, Julia, R, bash.
 • Ervaring met GPU-programmering (CUDA en/of OpenCL, OpenACC).
 • Ervaring met parallel programmeren (MPI/OpenMP).
 • Kennis van UNIX/Linux.
 • Kennis van verschillende parallelle/gespecialiseerde computerarchitecturen.
 • Kennis van quantumcomputing is een pluspunt.

Je vaardigheden zijn onder andere klantgerichtheid, initiatief nemen en pro-actief zijn. Je werkt graag zelfstandig en hebt het vermogen om in teamverband te werken. Je hebt uitstekende interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden en een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van het Engels of Nederlands.

Wij bieden

Een afwisselende en uitdagende baan voor 32-40 uur (0,8 - 1,0 fte) in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau. SURF biedt uitgebreide opleidingsmogelijkheden en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 36 vakantiedagen en een 1e klas NS business card. Deze functie heeft een salarisrange van € 4.061 tot € 6.729 bruto op basis van een fulltime aanstelling. Ons kantoor is gevestigd op het Amsterdam Science Park, met goede openbaar vervoer voorzieningen in de buurt. De aanstelling is in eerste instantie op basis van een jaarcontract, met uitzicht op een vast dienstverband bij goed functioneren en gelijkblijvende bedrijfsomstandigheden.

Interesse?

Stuur dan je motivatie en cv uiterlijk 9 mei 2021 naar sollicitatie@surf.nl ter attentie van Valeriu Codreanu.

Je moet in de eerste maand van je dienstverband een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie

Bekijk al onze vacatures