Vacature Manager Strategie, Relatiemanagement & Communicatie

Ben jij die charismatische manager die zorgt dat het bijzondere verhaal van de SURF-coöperatie goed voor het voetlicht komt? Die onze strategie goed afstemt op de uitdagingen van de sector? En die ervoor zorgt dat leden weten welke van onze diensten en programma's hen helpen hun (digitale) ambities waar te maken?

 • Werk- en denkniveau: wo
 • Locatie: Utrecht en Amsterdam
 • Aantal uur: 32-40
 • Sluitingsdatum: 1 september 2022

Over SURF en het team Strategie, Relatiemanagement & Communicatie

SURF is de samenwerkingsorganisatie voor ict voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek. SURF werkt samen met onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan ict-voorzieningen en ict-innovatie om de kansen van digitalisering optimaal te benutten en de cyberweerbaarheid van de sector te vergroten. SURF is een coöperatie, waar universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, umc’s en andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen lid van zijn.

De afdeling Strategie, Relatiemanagement en Communicatie is verantwoordelijk voor communicatie, en het contact en afstemming met leden en andere stakeholders zoals onderwijskoepels en dienstleveranciers. Daarnaast ondersteunt de afdeling onder andere de raad van bestuur en ledencommunity’s.

Wat houdt de functie in?

Als manager Strategie, Relatiemanagement & Communicatie (SRC) ben je een verbinder tussen raad van bestuur, leden en eigen organisatie. Je weet wat er speelt bij de SURF-leden, je kent hun wensen, behoeftes en ambities. Je maakt deze zichtbaar binnen de SURF-organisatie, zodat we er goed op kunnen inspelen.  En je zorgt ervoor dat leden weten welke van onze diensten en programma’s hen verder helpen om hun (digitale) ambities waar te maken. Zo lever je een belangrijke bijdrage aan het verwezenlijken van de missie en visie van SURF.

Binnen de SURF-organisatie bepaal je de strategische koers en zorg je dat we die varen en verankeren in het beleid. Je vormt je een heldere visie en draagt deze ook uit binnen de organisatie.  Je bent de verbindende schakel tussen jouw afdeling en de raad van bestuur en je zit dan ook regelmatig met hen aan tafel.

Met jouw afdeling inspireer je zowel de organisatie als de SURF-leden. Voor de leden creëer je een gemeenschap waar experts en geïnteresseerden in ict elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. En door de juiste snaar te raken weten jullie leden en medewerkers te verbinden met SURF.

Wat ga je precies doen?

Je geeft direct leiding aan vier teamhoofden en indirect aan ongeveer vijftig fte. Je maakt deel uit van het groot MT voor heel SURF en het klein MT van Strategie en Bedrijfsvoering. Je rapporteert aan de voorzitter van de raad van bestuur.

Je voornaamste taken en verantwoordelijkheden zijn:

 • Het (helpen) opstellen en uitvoeren van strategie en leidinggeven aan het proces waarmee de SURF strategie elke zes jaar tot stand komt, als de mid-term review halverwege.
 • Binnen de huidige strategie ondersteunen van de innovatiezones en roadmaps en de monitoring hierop.
 • Het opbouwen van een strategisch, duurzaam en relevant netwerk met de leden, andere afnemers en stakeholders (waaronder UNL, VH, MBO Raad, NWO, ministeries van OC&W en EZK) samen met je teams en in afstemming met de raad van bestuur.
 • Public affairs: het informeren over en bevorderen van de strategische agenda van SURF en SURF-leden bij externe stakeholders (inclusief de Nederlandse en Europese overheid), inzake regelgeving, financiering (subsidies) en voorwaarden, in nauwe afstemming met brancheverenigingen.
 • Het (helpen) verbinden van SURF-activiteiten en -doelen met die van andere ledenorganisaties en de sector onderwijs en onderzoek in Nederland en Europa.
 • Het op coachende wijze aansturen van de teammanagers, en zorgen dat medewerkers zich zodanig ontwikkelen dat ze optimaal bijdragen aan de organisatiedoelstellingen.
 • Het verbinden van de verschillende aandachtsgebieden binnen je afdeling, en van je afdeling met andere afdelingen binnen SURF. Signalen vanuit de raad van bestuur bespreek en beleg je in de afdeling, en signalen vanuit je afdeling neem je mee naar de raad van bestuur.

Wij vragen

Om voor deze uitdagende en verantwoordelijke functie in aanmerking te komen beschik je minimaal over:

 • Wo-werk- en -denkniveau;
 • Acht jaar ervaring in een strategische -en/of relatiemanagement functie;
 • Vijf jaar leidinggevende ervaring aan professionals.

Daarnaast heb je aantoonbare ervaring met strategieontwikkeling, stakeholdermanagement en communicatie in een bestuurlijke omgeving. Je bent een stevige en kritische gesprekspartner voor de raad van bestuur van SURF en een leider die door een goede reputatie en uitstekende communicatieve vaardigheden wordt gezien als een respectvolle en betrouwbare ambassadeur en bruggenbouwer. Je bent bij voorkeur bekend met de onderwijs- en onderzoeksbranche.

Wij bieden

 • Een afwisselende en uitdagende baan voor 32-40 uur (0,8 - 1,0 fte) in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau;
 • SURF biedt uitgebreide opleidingsmogelijkheden en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • Deze functie heeft een salarisrange van 6.148 euro tot 8.783 euro  bruto op basis van fulltime;
 • 8,33% vakantiegeld, een vaste eindejaarsuitkering van 8,33%;
 • 36 vakantiedagen per jaar (op basis van een 40-urige werkweek);
 • Een NS-Businesscard 1ste klas;
 • Ons kantoor Amsterdam is gevestigd op het Amsterdam Science Park, met goede openbaar vervoer voorzieningen in de buurt. Ons kantoor Utrecht is gevestigd op loopafstand van Utrecht CS.

Interesse?

Je kan tot uiterlijk 1 september 2022 je cv en bondige motivatie te sturen naar sollicitatie@surf.nl.

De selectiecommissie voor deze vacature bestaat uit Jet de Ranitz, CEO,  Audrey Visscher, Manager Beleid, Advies & Support en Xandra Buiter, Teamhoofd HR en Johanna de Groot, Teamhoofd Strategisch Relatiemanagement. De selectiecommissie zal gesprekken met de kandidaten voeren Op 6 september 2022.

Een gesprek met de benoemingsadviescommissie en een assessment maken onderdeel uit van het vervolg van de selectieprocedure.

Meer informatie

Contactpersonen

 • Voor eventuele vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met de voorzitter van de raad van bestuur Jet de Ranitz (06-24887194 / jet.deranitz@surf.nl).
 • Vragen over de procedure kun je stellen aan Corporate Recruiter Marrit Willemsen (06-24504678 / marrit.willemsen@surf.nl).