Vacature Privacyjurist

Ben jij een jurist die wil bijdragen aan privacyvriendelijke, innovatieve ICT-dienstverlening ten behoeve van onderwijs en onderzoek in Nederland? Lees dan zeker verder, want SURF is op zoek naar twee privacyjuristen met uiteenlopende ervaring!

 • Werk- en denkniveau: academisch
 • Locatie: Utrecht
 • Aantal uur: 32-40 uur
 • Sluitingsdatum: 26 september 2021

Over SURF en het team Kwaliteit, Inkoop & Juridisch (KI&J)

SURF is de samenwerkingsorganisatie voor ICT voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. SURF werkt samen met meer dan 100 onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan ICT-voorzieningen en ICT-innovatie, om de kansen van digitalisering optimaal te benutten en beter en flexibeler onderwijs en onderzoek mogelijk te maken voor meer dan één miljoen gebruikers.

Het team KI&J bestaat uit privacy en security officers, inkoopadviseurs en juristen. Het team stelt op basis van de geldende wet- en regelgeving de kaders en richtlijnen vast waarbinnen de SURF-organisatie intern en extern opereert. Ook toetst het team of deze kaders en richtlijnen worden nageleefd. Daarnaast adviseert en ondersteunt het team de organisatie.

Binnen het team KI&J zijn op dit moment verschillende juristen werkzaam, waaronder een aantal tijdelijk ingehuurde collega’s. Gezien de context van SURF als ICT-dienstverlener wordt van alle juristen een sterke basis in het ICT-contractrecht verwacht. Daarnaast heeft iedere jurist heeft een eigen focus qua werkzaamheden, gebaseerd op zijn of haar kennis en ervaring. Voor een deel van de juristen is het (ICT-)contractrecht de primaire focus, andere juristen hebben een specialisatie in privacy of het aanbestedingsrecht. Aangezien sprake is van een structurele behoefte aan extra capaciteit, wordt het team van vaste juristen uitgebreid. In totaal zoekt SURF vier juristen. Met deze vacature zoekt SURF twee juristen met privacy specialisatie, daarnaast zoekt SURF twee juristen met specialisatie in ICT-contractrecht en aanbestedingsrecht.

Wat houdt de functie in en wat ga je doen?

SURF is op zoek naar twee privacyjuristen om het team KI&J te versterken. Zowel bij de interne bedrijfsvoering als de dienstverlening van SURF worden veel persoonsgegevens verwerkt van onder andere medewerkers, studenten en onderzoekers. Als privacyjurist word je betrokken bij allerlei inkooptrajecten, samenwerkingsverbanden, dienstontwikkelingsprojecten en pilot programma’s waarbij de bescherming van persoonsgegevens een rol speelt. Je helpt bijvoorbeeld bij het opstellen en uitonderhandelen van verwerkersovereenkomsten en andere overeenkomsten met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens, het toetsen van privacy statements van leveranciers, het anderszins waarborgen van de bescherming van persoonsgegevens door partijen die door SURF worden ingeschakeld en de beoordeling van de rechtmatigheid van verwerkingen van persoonsgegevens door SURF.

Je hebt als jurist bij SURF een veelzijdige rol. Je adviseert en ondersteunt collega’s op juridisch vlak om samen de onderliggende doelen van SURF te halen. Je werkt daarbij actief samen met allerlei collega’s van zowel het team KI&J als andere afdelingen. Pragmatisme is gewenst. Je vertelt niet alleen wat niet mag, maar denkt ook mee over wat wel mogelijk is binnen de vastgestelde kaders en richtlijnen. Vanzelfsprekend blijf je daarvoor op de hoogte van de ontwikkelingen in relevante wet- en regelgeving en jurisprudentie. Aangezien SURF pas sinds kort als één organisatie functioneert (in plaats van drie afzonderlijke werkmaatschappijen) en de integratie nog in volle gang is, werk je samen met de andere collega’s van het team KI&J ook aan de templates, handreikingen en procesbeschrijvingen waaraan behoefte is.

Wij vragen

Gezien het zwaartepunt van de activiteiten van SURF moet je als jurist van SURF in ieder geval een stevige basis hebben op het gebied van contractenrecht binnen de ICT-sector. Met dit in het achterhoofd vragen wij voor deze functie:

 • Je hebt een afgeronde academische rechten master;
 • Je hebt minimaal drie jaar (functieniveau medior) of vijf jaar (functieniveau senior) relevante werkervaring;
 • Je hebt werkervaring als contractjurist binnen de ICT-sector;
 • Je bent zelfstandig, flexibel en resultaatgericht;
 • Je hebt de beschikking over meer dan gemiddelde sociale vaardigheden en je bent een teamspeler;
 • Je hebt uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden;
 • Je hebt uitstekende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.

Als pré benoemen wij:

 • Je hebt een certificering op het gebied van privacy (zoals CIPP/E);
 • Je hebt kennis van en ervaring met de technische aspecten van informatiebeveiliging;
 • Je hebt met succes een Grotius specialisatieopleiding Informaticarecht, Nationaal en Internationaal Contracteren en/of Privacyrecht afgerond.

Naast deze vacature heeft SURF ook een vacature voor twee juristen met focus op het ICT-contractrecht, waarvan één met specialisatie in het aanbestedingsrecht. Het selectieproces voor alle vier vacatures wordt op elkaar afgestemd. Aan de hand van de sollicitatiegesprekken die we zullen voeren voor beide functies, bekijken wij met welke kandidaten de ideale mix van juridische expertise en ervaring voor het team KI&J als geheel kan worden bereikt.

Wij bieden

Als je voor SURF kiest, kies je voor:

 • Een afwisselende en uitdagende baan voor 32-40 uur per week (0,8 - 1,0 FTE) in een informele en collegiale sfeer met een hoog ambitieniveau;
 • Een salaris van €3.535 tot €5.802 bruto per maand (op basis van een fulltime aanstelling van 40 uur per week), afhankelijk van het uiteindelijke functieniveau waarop je aan de hand van jouw kennis en ervaring wordt ingeschaald;
 • Uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder 36 vakantiedagen (op basis van een 40-urige werkweek), een vaste eindejaarsuitkering van 8,33% en een NS-business card 1e klas;
 • Uitgebreide opleidingsmogelijkheden;
 • Een kantoor op een toplocatie, op nog geen 10 minuten loopafstand van station Utrecht Centraal;
 • Een aanstelling op basis van een jaarcontract, waarbij SURF de intentie heeft deze om te zetten in een vast dienstverband.

Interesse?

Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met het teamhoofd:
Lex Sietses, via lex.sietses@surf.nl of 06-52063936. 

Stuur je motivatie en cv naar sollicitatie@surf.nl, t.a.v. Lex Sietses. Je kunt tot uiterlijk 26 september, 23:59 uur reageren. Een adviescasus kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure.

Meer informatie

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.