OZON: oefen hoe je bij een cybercrisis reageert

OZON is een grootschalige, landelijke cybercrisisoefening die elke 2 jaar plaatsvindt. Tijdens OZON oefen je hoe je moet reageren bij een cybercrisis en kom je erachter of je als instelling al goed bent voorbereid op een cybercrisis. 

Cybercrisisoefening OZON

Evaluatie OZON 2018: moeizame communicatie grootste struikelblok bij cybercrisis

De cybercrisisoefening OZON toont aan dat bij een cyberaanval communicatie de zwakste schakel vormt. Het verschil in taalgebruik tussen technische teams en de rest van de organisatie zorgt voor een moeizame communicatie en ook de communicatie van strategisch en tactisch niveau naar operationeel niveau verloopt niet optimaal.

‘Digitale brandoefening’

Uit het evaluatierapport blijkt verder dat in sommige gevallen de vereiste analytische en technische kennis teveel aan een persoon hangt. Deze ‘hobbels’ zorgen voor ongewenste vertraging in de reactie op de crisis.

Deze conclusies en andere staan in de evaluatie van de ‘digitale brandoefening voor onderwijs en onderzoek’ die begin oktober 2018 plaatsvond bij vijftig onderwijsinstellingen. In totaal namen ruim twaalfhonderd mensen deel.

Nuttig voor onderwijssector

Een conclusie die uit het evaluatierapport naar voren komt, is hoe nuttig de oefening is voor de deelnemende partijen en de onderwijssector in z’n geheel. Erwin Bleumink, lid bestuur van SURF: “Wanneer je weet waar je verbeteringen aan kunt brengen, is de stap naar die verbeteringen klein. We zien bij instellingen die beide keren mee hebben gedaan, dat zij in de tussentijd grote verbeterstappen hebben gezet.”

Rapport
OZON 2018: Evaluatie van een digitale brandoefening voor onderwijs en onderzoek