Data Processing & Data Management Technologies

Eindeloze hoeveelheden data komen tegenwoordig beschikbaar. Maar hoe kun je ze veilig en vertrouwd verwerken, analyseren en (her)gebruiken? De projecten in dit Labs-thema onderzoeken deze aspecten.

Labs thema data technologies

PADRE

De LOFAR-radiotelescoop maakt het mogelijk om veranderingen in het heelal snel te meten, maar dit kan tot nu toe niet in real time. Daardoor lopen we veel informatie mis. In het PADRE-project brengen we hier verandering in, door de verwerking van signalen te versnellen met GPU-kaarten.

Waarom doen we dit project?

Veranderingen in het heelal waarnemen met radiotelescopen

Het heelal is boordevol objecten zoals sterren, zwarte gaten en gas wolken, die continu veranderen. Die veranderingen gaan echter zo langzaam dat het heelal voor ons statisch lijkt. Met radiotelescopen zoals LOFAR zien we licht met frequenties die we met onze ogen niet waarnemen. Op deze frequenties zien we onder andere zwarte gaten en neutronensterren die door uitbarstingen wel snelle veranderingen tonen. Door deze veranderingen te meten en te koppelen aan modellen, komen we beter te weten hoe deze objecten ontstaan en zich ontwikkelen.

PADRE: veranderingen in real-time detecteren

LOFAR is werelds grootste radiotelescoop met honderdduizenden sensoren verspreid over heel Europa. De sensoren in combinatie met het AARTFAAC-instrument maken het mogelijk om veranderingen in het heelal snel te meten. Tot dusver konden we deze veranderingen wel snel, maar niet in real time detecteren. Hierdoor kunnen we deze objecten niet snel opvolgen met andere telescopen en missen we belangrijke informatie. Het project PADRE (PetaFlop AARTFAAC Data Reduction Engine) gaat hier verandering in brengen door de gehele AARTFAAC-signaalverwerkingsketen te accelereren met grafische kaarten (GPU’s).

Wat zijn de belangrijkste activiteiten?

  • We bouwen kennis op over het maken van een real-time processing workflow/pipeline voor het AARTFAAC-instrument van LOFAR, met behulp van GPU-based dataprocessing. CPU’s hebben enkele tientallen complexe cores die complexe taken erg goed kunnen uitvoeren. GPU’s hebben daarentegen duizenden simpele cores en kunnen dus veel simpele taken tegelijk uitvoeren. Door slim gebruik te maken van CPU’s en GPU’s kunnen we het verwerken van data enorm versnellen.
  • SURF bouwt samen met ASTRON en het Netherlands eScience Center aan de AARTFAAC real-time pipeline en we gaan deze implementeren.
  • We werken aan het omzetten (porten) van bestaande (CPU-only) code naar GPU-specifieke code. Bij het porten van de code zorgen we ook dat de code zoveel mogelijk herbruikbaar is in andere data-intensieve projecten die hun workflows willen accelereren.

Met wie werken we samen?

We werken in dit project samen met ASTRON en het Netherlands eScience Center.

Meer informatie

Meer informatie over dit project vind je via servicedesk.surfsara.nl, of mail naar Raymond Oonk, via raymond.oonk@surf.nl.