100 Gbit/s-ring voor onderzoek en onderwijs ANA-200G klaar voor gebruik

28 NOV 2014

De 100 Gbit/s ring voor onderzoek en onderwijs ANA-200G is klaar voor gebruik. Internet2, NORDUnet, CANARIE en SURFnet, vier geavanceerde netwerken voor onderwijs en onderzoek (R&E) hebben het netwerk deze week opgeleverd.

Geavanceerde verbinding tussen Noord-Amerika en Europa

ANA-200G biedt het onderwijs en onderzoek een geavanceerde verbinding die het mogelijk maakt gegevens tussen Noord-Amerika en Europa te verzenden op snelheden die tot nu toe alleen op het vasteland haalbaar waren. 

ANA-200G is een redundant uitgevoerd 100 Gbit/s ringnetwerk tussen vier open exchange points aan beide zijden van de oceaan. De ringvorm van ANA-200G zorgt ervoor dat er geen single points of failure meer zijn en beschermt tegen uitval in de onbeschermde, afzonderlijke 100 Gbit/s transmissiepaden. ANA-200G bouwt voort op het succes en de lessen van de proeffase die onder de naam ANA-100G in juni 2013 begon en vorige maand afliep. 

“De nieuwe ANA-200G-verbinding speelt in op twee trends”, vertelt Erik Huizer, Chief Technology Officer van SURFnet. “De wetenschap is steeds meer 'data gedreven', waarbij datasets worden gebruikt die afkomstig zijn van grootschalige experimenten op terabyte-niveau. Daarbij worden experimenten steeds vaker uitgevoerd in internationale samenwerkingsverbanden, waarbij onderzoekers wereldwijd snel toegang willen tot die datasets. Door ANA-200G kan het onderwijs en onderzoek in de VS en Europa hier nu ten volle van profiteren.” 

SuperComputing

Tot nu toe liepen de intercontinentale transmissiesnelheden steeds een generatie achter bij de snelheden van de moderne netwerken op het vasteland. Met het nieuwe ringnetwerk kunnen onderzoekers in de de Verenigde Staten en Noord-Europa hun gegevens voor onderwijs en onderzoek probleemloos uitwisselen op een snelheid van 100 Gbit/s. Deze week vinden demonstraties van ANA-200G plaats bij SuperComputing (SC14) in New Orleans. 

Dave Lambert, directeur en CEO van Internet2: “Onderzoek en onderwijs heeft een sterk internationaal karakter, waarbij verschillende wetenschappelijke teams vaak wereldwijd bezig zijn met dezelfde grootschalige projecten. Ook prominente R&E-netwerken slaan wereldwijd de handen ineen om zich samen in te zetten voor innovatie ten behoeve van hun deelnemers. Met de voltooiing van ANA-200G hebben we een belangrijke stap gezet naar een nieuwe, wereldwijde netwerkarchitectuur voor onderzoek en onderwijs die even betrouwbaar is als die van binnenlandse netwerken.” 

Open Exchange Points

Netwerken sluiten aan op ANA-200G via een aantal zogeheten open exchange points waar via optische verbindingen data wordt uitgewisseld. De open exchange points met een sleutelrol in ANA-200G zijn MAN LAN in New York City, WIX in Washington, DC, NetherLight in Amsterdam en GÉANT Open in London. Deze exchange points volgen een open verbindingsbeleid, zodat aansluiting op het netwerk mogelijk is voor iedereen. Voor het gebruik van deze verbindingen is natuurlijk wel toestemming van de eigenaren nodig.

Meer informatie

Laatste wijziging op 03 feb 2015