edubadges: digitale certificaten uitreiken aan studenten

edubadges is het platform voor digitale certificaten voor het Nederlandse onderwijs. Met een edubadge geef je studenten of werkenden een bewijs van opgedane kennis en vaardigheden. Een edubadge verstrek je digitaal binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

edubadges icoon

Praktijkvoorbeelden edubadges

Laat je inspireren door instellingen en collega's die al eerste stappen zetten om edubadges in de praktijk toe te passen.

Hanzehogeschool: Met edubadges kunnen studenten zich beter profileren

Tineke Kroontje

De Hanzehogeschool wil niemand laten vertrekken zonder een erkende kwalificatie. Edubadges passen naadloos in deze ambitie, of het nu gaat om erkenning voor het volgen van één module of het aantonen van verworven vaardigheden. Tineke Kroontje: ‘Door onderwijsonderdelen te certificeren kun je veel beter aansluiten op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.’

Lees het interview

Albeda: edubadges helpen mensen aan werk, door vaardigheden te erkennen die op informeel niveau zijn opgedaan

Wim Siemann van Albeda

Wim Siemann

Mbo-instelling Albeda experimenteert al sinds 2019 met het uitreiken van edubadges voor 21ste-eeuwse vaardigheden die studenten verwerven in projecten. De volgende stap is het verkennen van de mogelijkheden van microcredentials voor flexibel onderwijs in het mbo.

Lees het interview

Erasmus Universiteit Rotterdam: edubadges zeggen iets over de student, maar ook over de opleiding

Marijn en Coen EUR

Voor een werkgever zijn 'soft skills' minstens zo belangrijk als diploma’s en theoretische kennis. Maar hoe toon je aan dat je die teamplayer met sterke communicatieve vaardigheden bent? Of dat je jouw ideeën overtuigend presenteert? De Erasmus Universiteit Rotterdam ziet hierin een rol voor edubadges. Martijn van den Doel en Coen Fierst van Wijnandsbergen vertellen er meer over.

Lees de use case

Hogeschool Rotterdam: Met edubadges kunnen we vaardigheden van studenten beter differentiëren

Brenda Lems en Manon Mostert

Brenda Lems en Manon Mostert

Bij Hogeschool Rotterdam krijgen studenten studiepunten voor de kennis die ze opdoen, maar hoe beloon je vaardigheden op een goede manier? De hogeschool zet edubadges in om daar differentiatie in aan te bieden, zodat studenten vaardigheden opdoen op het niveau dat bij hen past en ze deze zichtbaar kunnen maken op hun cv.

Lees het interview

mboRijnland: edubadges zijn dé manier om studenten te belonen voor vaardigheden

Ron de Graaf

Ron de Graaf

Alle studenten krijgen hetzelfde diploma, maar hoe zorg je dat ze zich toch kunnen onderscheiden? Onder andere door ze te belonen voor vaardigheden die ze opdoen. Bij mboRijnland kunnen studenten daarvoor edubadges verdienen: digitale certificaten die ze ook op hun cv kunnen zetten.

Lees het interview

Fontys Hogescholen: formele edubadges voor behalen van -in het curriculum opgenomen- onderwijseenheid

Hoewel het wettelijk nog niet mogelijk is om een combinatie van edubadges te doen gelden als diploma, geeft Fontys wel formele edubadges uit aan studenten die een in het curriculum opgenomen onderwijseenheid halen, bijvoorbeeld bij afronding van een semester. Daarnaast vertelt Cees van Tilborg dat zijn instelling in de toekomst ‘informele’ edubadges wil uitgeven, die gekoppeld zijn aan extra-curriculaire activiteiten zoals internationale oriëntatie en bestuurswerk bij een vereniging.  

Lees het interview op ScienceGuide

Universiteit Maastricht: edubadges internationaal toepassen

Bij de Universiteit Maastricht gebruikt men de edubadges bij post-graduate cursussen voor werkenden – maar dan in een internationale context, vertelt Ilse Sistermans, specialist online en blended onderwijs bij de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Maastricht.

Lees het interview op ScienceGuide

Tilburg University: eerste officieële edubadges voor het vak Consultancy skills

Tilburg University heeft in het voorjaar van 2020 de eerste officiële edubadges uitgereikt aan studenten van het vak ‘consultancy skills’. De studenten ontvingen, naast de formele studiepunten, ook digitale badges.

Geleerde lessen van edubadges-pilot

Cover geleerde lessen pilot edubadges

Samen met 16 deelnemende instellingen hebben we een pilot uitgevoerd. Lees de ervaringen van de instellingen hoe zij edubadges hebben ingezet en ook de geleerde lessen van het projectteam van SURF.

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam was een van de instellingen die samen met SURF experimenteerde met het inzetten van edubadges in het onderwijs. In het SURFmagazine vertelt Marijn van den Doel over zijn ervaringen.

Onderzoek door Rick West (Brigham University)

Rick West heeft een aantal maanden onderzoek gedaan naar badges en heeft in dat kader ook met de Nederlandse pilot-instellingen gesproken. In SURFmagazine geeft hij zijn perspectief hierop.

SURF Podcast: De voordelen en praktijk van edubadges

Wil je weten hoe edubadges werken en hoe je ze kunt inzetten? Onze projectmanager Janina van Hees praat hierover met internationale gasten Richard West uit Amerika en Evelien Hast uit België. Richard West is associate professor van Brigham Young University en Evelien Hast is opdrachthouder onderwijsontwikkeling Bachelor in de Verpleegkunde bij Artevelde Hogeschool. Zij werken allebei met edubadges en delen hun kennis en ervaringen in deze podcast.