Provideronafhankelijke e-sim

SURF doet onderzoek naar de mogelijkheden van een provideronafhankelijke embedded simkaart (e-sim). Daarmee kunnen instellingen straks in eigen beheer en als eigenaar van e-simkaarten contracten afsluiten met providers, zonder dat eindgebruikers hun simkaart hoeven te wisselen.

close-up van meerdere simkaarten op een berg

Onderzoek mogelijkheden e-sim

In ons onderzoek naar de e-sim staan de volgende vragen centraal:

  • Hoe en hoe goed werkt in de praktijk het over-the-air veranderen van mobiele operator (dus zonder de simkaart te wisselen)?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor een private en onafhankelijke oplossing voor betere (indoor) operatordekking?
  • Hoe kunnen eigen authenticatie- en autorisatiesystemen – zogenaamde secure elements – worden toegevoegd op de simkaart?

Oplossing voor dekkingsproblematiek

Met de e-sim kunnen we op termijn nieuwe oplossingen bieden voor indoor- en outdoordekkingsproblematiek. De e-sim biedt veel extra mogelijkheden. Daarbij kan gedacht worden aan two factor authenticatie, toegang tot wifi, location-based services en beveiligde betalingssystemen. Het voordeel van de sim als authenticatiemethode is dat de sleutels op de simkaart veel veiliger zijn dan een combinatie gebruikersnaam/wachtwoord. Ook kijken we of en hoe instellingen zelf kunnen innoveren op en met onze e-sim.

Samenwerking met partners

Het nieuwe gebruik van de e-sim vraagt om een aanpak die SURF overstijgt. We werken met partners zoals ASPIDER-NGI, en we betrekken onze aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen bij ons onderzoek naar nieuwe toepassingen van de e-sim. In 2016 hebben we met de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) gekeken naar mogelijkheden van de provideronafhankelijke simkaart.

Eerste pilot met e-sim geslaagd

In een gezamenlijke pilot met BTG is het gelukt om ‘over-the-air’ een ander profiel op de SIM te plaatsen en te activeren op Android-toestellen. Daardoor migreerde de eigenaar van het pilottoestel van de ene Nederlandse mobiele operator naar de andere zonder de simkaart te verwisselen. Lees meer over deze pilot in de blog ‘Eerste resultaten van pilot met e-sim’.

Meer informatie