Rapport 3DATAPRINT: 3D-printen voor wetenschappelijke visualisatie
Ons onderzoek naar de toepassing van 3D-printen in wetenschappelijke visualisatie geeft aan dat 3D-printen veel nieuwe mogelijkheden biedt. In dit (Engelstalige) rapport beschrijven we een aantal praktijkvoorbeelden uit verschillende onderzoeksgebieden.
Enthousiaste reacties van onderzoekers
De 3D-prints die we in het kader van dit project hebben gemaakt, leverden de volgende inzichten op:
- De prints hebben meer detail dan verwacht.
- Ze bieden nieuwe mogelijkheden voor interpretatie en communicatie, vergeleken met 2D/3D-visualisaties op een beeldscherm.
- Voor onderzoeksgegevens met complexe oppervlakken bieden de prints een beter inzicht in en een betere interpretatie van de ruimtelijke structuren.
- Een grote mate van detail in een 3D-print maakt meer indruk dan dezelfde data op een beeldscherm.
De reacties van de onderzoekers waren dan ook zeer enthousiast.
Uitdagingen
Hoewel 3D-printen al geruimte tijd op de commerciele markt beschikbaar is en de prijs geen belemmering meer vormt voor kleine en middelgrote wetenschappelijke modellen, blijven er een paar uitdagingen bestaan voor de toepassing ervan voor wetenschappelijke visualisatie. De grootste uitdagingen zijn nu nog:
- het beperkte kleurenpalet
- limieten aan de hoeveelheid detail
- het omzetten van een dataset naar een driedimensionaal model.
Verdere ontwikkeling
3D-printen is een interessante techniek voor wetenschappelijke visualisatie. 3D-modellen zijn nog tamelijk zeldzaam in de meeste onderzoeksgebieden, dus er is volop ruimte voor verdere ontwikkeling en het ontdekken van de mogelijkheden.
