Rapport Onderzoeksondersteuning op hogescholen uitgelicht

Onderzoek is een relatief nieuw fenomeen binnen het hbo. Dit levert kansen op om onderzoekers goed te ondersteunen, bijvoorbeeld met een goede ict-­infrastructuur. In dit rapport laten 5 hogescholen zien hoe zij het hebben georganiseerd.

Cover van het rapport Onderzoeksondersteuning op hogescholen uitgelicht met man en vrouw aan tafel met laptop

Pas in 2001 werden de eerste lectoren aangesteld op hogescholen. Inmiddels werken er ruim 650 lectoren in Nederland. Zij werken samen met studenten, docenten, bedrijven en organisaties aan innovatie van de beroepspraktijk. Dit gebeurt binnen lectoraten waarbij de vraagstelling voor praktijkgericht onderzoek wordt ingegeven door de beroepspraktijk en waarvan de kennis direct bijdraagt aan die beroepspraktijk.

Hoe maak je het onderzoekers zo makkelijk mogelijk?

Veel hogescholen zijn momenteel bezig met het opzetten van een structuur voor onderzoeksondersteuning. Deels kunnen zij de kunst afkijken van de universiteiten, maar deels vraagt praktijkgericht onderzoek ook om een eigen aanpak, met andere voorzieningen en diensten. Bij de inrichting van onderzoeksondersteuning staat de vraag centraal hoe je het onderzoekers zo makkelijk mogelijk maakt, zodat zij zich vooral bezig kunnen houden met de inhoudelijke kanten van het onderzoek.

In het rapport Onderzoeksondersteuning op hogescholen uitgelicht: vijf voorbeelden uit de praktijk laten 5 hogescholen zien hoe onderzoeksondersteuning bij hun instelling is georganiseerd en welke visie daarachter ligt. Voor dit rapport spraken we onderzoeksondersteuners, onderzoekers en beleidsmakers van Hogeschool Utrecht, Zuyd Hogeschool, Hogeschool Saxion, Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Publicatiedatum: 4 juli 2019

Rapport
Onderzoeksondersteuning in het hbo: vijf voorbeelden uit de praktijk