Resultaten project: Data science voor alfa en gamma
Een project uit de stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2015
Tilburg University en de Open Universiteit hebben een MOOC ‘Data science voor alfa en gamma’ ontwikkeld om studenten te bekwamen in het verzamelen en analyseren van data en het presenteren van verbanden en conclusies.
Het project in het kort
Er komen steeds meer big data, extreem grote databestanden, beschikbaar voor onderzoek. Tilburg University en de Open Universiteit willen alfa- en gamma studenten zonder programmeerkennis leren hoe ze via data analytics en datamining inzicht krijgen in grote databestanden aan de hand van de Massive Open Online Course (MOOC) ‘Data science voor alfa en gamma’. Vernieuwend aan deze MOOC is het inzetten van een visuele programmeertaal gekoppeld aan de directe inhoudelijke feedback op de dataminingoefeningen.
Resultaten
Platform
Voor de MOOC 'Data science voor alfa en gamma' is gebruik gemaakt van een combinatie van een Canvas-omgeving met YouTube video’s en iPython Notebooks. Ondersteunend materiaal is beschikbaar via GitHub, zodat docenten naar eigen inzicht delen van de module kunnen overnemen.
Content
Een breed scala aan open leermaterialen zoals:
- 5 videotestimonials van data scientists werkzaam in de praktijk
- 6 video lectures introductie data science
- 10 powerpointslides voor docenten gekoppeld aan 19 video’s met uitleg over het gebruik van de datamining omgeving Orange
- 7 hands-on opdrachten gebaseerd op Orange
- 6 powerpointslides gekoppeld aan 24 video’s met uitleg over het gebruik van datamining omgeving WEKA
- 8 hands-on opdrachten gebaseerd op WEKA
- Python documentatie en tutorial
Implementatie en verduurzaming
Binnen het universiteit brede masterprogramma Data Science: Business & Governance van Tilburg University en de bachelor/premaster-cursus Data Science for Humanities hebben inmiddels 3 groepen studenten gebruikgemaakt van het materiaal en van feedback voorzien. Hun feedback is verwerkt in de module.
Lessons learned
- Voor het aanleren van technische skills zijn MOOC’s of los online materiaal uitermate geschikt. Het vergt nog wel een gedegen integratie in het eigen onderwijs: face-to-face onderwijs, de MOOC en de programmeeromgeving moeten een logische drie-eenheid vormen, dat gaat niet vanzelf.
- Discussies blijken de studenten bij voorkeur face-to-face te willen voeren, online discussie zijn lastig succesvol te maken.
- De keuze en opzet van het platform is een essentieel element: commerciële en niet-commerciële platform hebben verschillende kostenpatronen, verdiep je daar goed in.
Meer informatie
- Neem voor meer informatie over dit project contact op met Marie Postma-Nilsenová, projectleider.