Resultaten project: Online training - business model innovation

Een project uit de stimuleringsregeling Open en online onderwijs 2016

De TU Delft ontwikkelde 5 online cursussen over Business Management Innovation. Doelgroep is 300.000 mkb-bedrijven in heel Europa, die baat hebben bij vernieuwende businessmodellen om concurrerend te blijven.

volwassenen in gesprek in een ruimte met planten

Het project in het kort

Alle bedrijven moeten innoveren om concurrerend te blijven. In het project Online training in business model innovation (2016-2017) ontwikkelde de TU Delft voor Europese mkb-bedrijven 5 MOOC’s over het vernieuwen van hun bedrijfsvoeringmodel (Business Management Innovation, BMI). Bedrijven leren hoe ze een businessmodel kunnen ontwerpen, testen, implementeren en door ontwikkelen met de daarvoor beschikbare ict-tools.

Resultaten

5 online cursussen 

De cursussen bevatten korte video’s met uitleg over de tools, voorbeelden van het gebruik ervan, opdrachten om BMI toe te passen en discussiegroepen om elkaar te ondersteunen bij uitdagingen in de praktijk. Ze zijn ondertiteld in vijf talen (Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans; de eerste cursus ook in het Litouws) en bevatten video’s, cases en opdrachten.

Een overzicht van de 5 MOOC's:

3 webinars

Hergebruik onderwijsmateriaal in regulier onderwijs

De online video’s, cases en opdrachten worden gebruikt in de bachelor Technische Bestuurskunde en de masterspecialisatie ict Design & Management. Een aantal MOOC’s wordt opgenomen in de online leergang Leadership, een bundeling van verschillende MOOC’s van de faculteit Techniek, Bestuur en Management.

Best practices over bereiken lastige doelgroep

De TU Delft heeft kennis opgedaan over het benaderen en activeren van externe doelgroepen zoals mkb-bedrijven. Online onderwijs voor deze doelgroep is mogelijk door het versimpelen en toegankelijk maken van academische concepten middels online video’s en tools.

Integratie met het platform Businessmakeover

De kennisvideo’s uit de MOOC’s zijn beschikbaar gesteld door deze te integreren in het platform www.businessmakeover.eu. Dit platform is het belangrijkste product van het Horizon 2020 project ENVISION.

Lessons learned

 • Een projectmatige aanpak helpt je bij de uitvoer van het project. Zorg voor een goede en duidelijke projectstructuur. De inzet van studentassistenten kan veel armslag opleveren.
 • Gebruik bij het ontwikkelen van onlineproducten voor het mkb de volgende ontwerpprincipes:
  - Houd het zo simpel mogelijk en werk met eventuele vervolgcursussen voor meer diepgang.
  - Zorg voor korte trajecten waarbij iemand kan beginnen wanneer hij wil.
  - Vertaal de theorie naar concrete voorbeelden.
  - Beeld en geluid zijn effectiever dan tekst.
  - Geef duidelijk relevantie en waarde aan voor de dagelijkse praktijk.
 • Laat deelnemers van elkaar leren en inzichten delen. Ze waarderen het dat ze ideeën van andere ondernemers kunnen lezen en becommentariëren.
 • Bekijk de presentatie van de geleerde lessen.

Meer informatie